Projekat “Understanding Europe” Evropskog parlamenta, bit će održan u subotu 20.02. u sali Općine Zenica, u terminu od 14:00 do 18:00h

Written by on 18/02/2016

O projektu:

Projekat Understanding Europe već tri godine razvija se pod okriljem Schwarzkopf fondacije, sa sjedištem u Berlinu, i sprovodi se u 18 zemalja Evrope. Od marta tekuće godine ovaj projekat usvojen je i u Bosni i Hercegovini, kao jedan od proizvoda Evropskog parlamenta mladih u Bosne i Hercegovine.  ilj ovog projekta jest mladima predočiti osnovne informacije o radu, funkcijama i historiji EU. U toku četvrosatnog kursa, zadatak je učesnike uključiti u otvorenu diskusiju o akutuelnim evropskim pitanjima i ohrabriti ih da na taj način učestvuju u krojenju evropske politike. U grupama od 20 učesnika EU-crash course treneri se fokusiraju na tri ključna područja:

  • Zašto EU postoji? –  Prekretnice u historiji EU
  • Tko je EU? – Akteri u politici EU
  • Šta radi EU? – EU Kompetencije

Učenici rade u malim grupama, ohrabreni su da postavljaju pitanja i zajedno dolaze do zaključaka kako to EU ima utjecaj na njihov svakodnevni život.

O Evropskom parlamentu mladih:

Evropski parlament mladih u BiH (EYP BiH) je osnovan 2013 godine  kao dio mreže neprofitnih i nevladinih organizacija u 41 zemlji Evrope. Najznačajniji cilj organizacije je podstaći razmišljanje o aktuelnim socijalnim, političkim i kulturnim problemima, kao i promocija demokratskih vrijednosti i utjecaj na mlade kroz neformalne i inovativne edukacijske metode.

Uloga profesora:

Seminari se uvijek održavaju subotom kako se ne bi uznemiravali nastavni procesi. Uloga profesora koji su svojim stručnim radom i zaslužni za veliko znanje i sposobnosti koje posjeduju mladi Evropskog parlamenta jeste: Da u toku trajanja seminara obezbjeđenim evoluacijskim formularima prate i ocjenjuju rad organizacijskog tima, organizatora, te i samoh učesnika seminara. Po završetku seminara timu udjeljuju savjet, kritiku ili pohvalu u svrhu bolje edukacije i efikasnijeg seminara;; te po želju da se obrate cijelom skupu.

 


RadiYo Active

Current track

Title

Artist