Umberto Eco umro u 84. godini


Čuveni italijanski romanopisac, filozof i sociolog Umberto Eco umro je u 84. godini, prenosi BBC.

Umberto Eco je rođen 5. januara 1932. godine u Aleksandriji, u italijanskoj provinciji Pijemont. Na nagovor svoga oca započinje studij prava na torinskom sveučilištu. Prekida studij prava i nasuprot očevoj volji započinje studij srednjovjekovne filozofije i literature, a doktorirao je 1956. na temi o Tomi Akvinskom.

Ecov rad ilustrira postmodernistički književni pojam o hipertekstualnosti, tj. o utjecaju za koji teorija tvrdi da postoji između djela i njihovih tumačenja.

Živio je i radio u Milanu. Njegova privatna biblioteka sastoji se od više od 30 000 knjiga. Radio je kao profesor na bolonjskom sveučilištu i redovno pisao u L'Espresso svoju kolumnu pod nazivom “La Bustina di Minerva”.

Njegove novele često uključuju stvarne historijske ličnosti i tekstove.

Ime ruže (tal. Il nome della rosa) je prvi roman talijanskog pisca Umberta Eca objavljen 1980. godine. Knjiga je poprilično zahtjevna za čitatelje zbog potrebnih predznanja o ovom periodu, a između ostalog sadrži i veliki broj latinskih citata.

Pored ovog romana, napisao ih je još šest: “Foucaultovo njihalo” (1988), “Otok prethodnog dana” (1994), “Baudolino” (2000), “Tajanstveni plamen kraljice Loane” (2004), “Praško groblje” iz 2010. postao je bestseler, a posljednji je “Nulti broj” iz 2015. godine.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist