Film “Vatra na moru” dobitnik ovogodišnjeg Zlatnog medvjeda


Italijanska dokumentarna drama “Fuocoammare” (Vatra na moru) redatelja Gianfranca Rosija dobio je u subotu ovogodišnjeg Zlatnog medvjeda za najbolji film 66. međunarodnog filmskog festivala u Berlinu.

Žiri koji je predstavljala američka glumica Meril Strip, dodijelio je glavnu nagradu popularnog Berlinala filmu koji prikazuje život izbjeglica, njihovo putovanje, te pristizanje na otok Lampedusa.

Francuskinja Mia Hansen-Lav osvojila je Srebrnog medvjeda za film “Stvari koje će doći” u kome glavnu ulogu igra Izabel Iper.

Srebrenog medvjeda za najbolju žensku ulogu ovogodišnjeg Berlinalea dobila je danska glumica Trine Dryholm za ulogu u filmu “Komuna” danskog redatelja Thomasa Vinterberga. Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je tuniskom glumcu Majdu Mastouri za ulogu u filmu “Hedi”.

Drugu najvažniju nagradu ovog festivala, Srebrni medvjed, dobio je bosanskohercegovački redatelj Danis Tanović za film “Smrt u Sarajevu”.
Glumica Vedrana Seksan rekla je za agenciju Anadolija: “Presretni smo, presretni! Znala sam da imamo odličan film, znala sam da je velik i važan i vjerovala sam u genijalnost Danisa kao reditelja i da će fenomenalnost bh. glumaca biti nagrađena”.

Berlinal je započeo 11. februara a završava u nedjelju. Nedjelja je dan koji je rezervisan za široku publiku, a tokom trajanja ovog događaja prikazano je preko 400 filmova.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist