Goražde, grad heroj

Written by on 06/03/2016

Goražde, grad heroj, kako su ga nazvali brojni svjetski zvaničnici među kojima i bivši američki predsjednik Bill Clinton, zbog otpora kojeg je ovaj grad pružio tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, danas je jedan od glavnih razvojnih centara u Bosni i Hercegovini.

Dugo vremena je ovaj gradić cvao kao usputna stanica na trgovačkoj ruti koja je vodila iz Srbije i Crne Gore za Sarajevo. Drina je omiljeno mjesto za plivanje i rafting, pa su kafei i restorani na obalama rijeke uvijek puni. Južno od Goražda nalazi se jedno od najvećih srednjovjekovnih grobalja u zemlji. Pretpostavlja se da se na jednom groblju na obronku brda nalazi oko 600 stećaka. Neke od starih mahala su još uvijek u dobrom stanju, a u samom centru grada nalazi se još uvijek nekoliko kuća izgrađenih u starom stilu.

Pored islamske kulture, Goražde ima i značajan pečat pravoslavne kulture, kao dokaz tu je i crkva koja je izgrađena 1446. godine. Ni nepuno stoljeće nakon toga, upravo u ovoj crkvi su 1521. godine izdate prve štampane novine u zemlji. Posebna i jedinstvena ponuda u Goraždu je splavarenje Drinom. Ovo je doživljaj čija se posebnost ne može riječima opisati, već se jednostavno mora doživjeti, a žubor Drine i njeni talasi dok polako plovite, zasigurno će odmoriti svakog čovjeka.

Splavarenje na ovom neobičnom plovilu izgrađenom od drvene oblovine, kapaciteta petnaest osoba, traje jedan dan, uz mogućnost sportskog ribolova sa splava i uživanja u gastro ponudi domaćih specijaliteta. Svake godine u organizaciji Turističke zajednice Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Vlade Kantona početkom mjeseca jula organizuje se manifestacija Drina – Prača, kada je na Drini prisutno preko 10 splavova i drugih neobičnih plovila.

Gornji tok rijeke Drine još uvijek je sačuvan od svih zagađivača, što je osnovni preduvjet da pored ravničarskih vrsta žive i najzanimljivije salmonidne vrste riba interesantne ribolovnim sladokuscima. Raznovrsnost ribljim fondom, izrazito bogatstvo mladicom i drugim vrstama ribe, te brige o zaštiti ovih vrsta, proizvelo je potrebu za formiranjem sportskih ribolovnih društava koja egzistiraju na ovom prostoru.

Source: radiosarajevo.ba


RadiYo Active

Current track

Title

Artist