Kraljevski grad Jajce


Jajce je grad u srednjoj Bosni, na utoku Plive u Vrbas. Prvi se put spominje u pisanim dokumentima 1396. Jedan od  važnijih historijskih događaja desio se baš u ovom gradu. Drugo zasjedanje AVNOJ-a je održano 29. novembra 1943. u Jajcu. Na zasjedanju je AVNOJ konstituiran u zakonodavno i izvršno predstavničko tijelo Jugoslavije, uspostavljen je Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije (NKOJ), a izbjegličkoj vladi i kralju Petru II Karađorđeviću je zabranjen povratak u zemlju do završetka rata.

Svaki grad ima svoju historiju, ali jedan od malobrojnih gradova koji brižno čuva veliki dio historije ove zemlje je Jajce. Po ulasku na prvu kapiju ka tvrđavi možete vidjeti mnoge znamenitosti koje čuva ovaj grad.

Vodopad – Po dolasku u Jajce nemoguće je zaobići vodopad. Plivski vodopad u središtu grada Jajca, jedan od dvanaest najljepših na svijetu, nastao je prije 50.000 godina.Simbol je kako ovog grada, tako i same Bosne i Hercegovine. Bez obzira na mnoge osvajače i kroz dugu historiju, on je ostao isti, prkosi vremenu.

Jajačka tvrđava – Nalazi se u kompleksu Staroga grada. Pretpostavlja se da je sagrađena u 13. stoljeću. Ovaj veličanstveni dvorac je izgrađen na brežuljku kojeg okružuju rijeke Pliva i Vrbas. Na putu prema Tvrđavi nalazi se Sahat kula koja je u srednjem vijeku bila prvobitni ulaz u grad.

Plivska jezera – Odlično mjesto za provođenje ljetnih dana. Sastoji se od Velikog i Malog jezera, a smještena su izmedju grada Jajca i naselja Jezero.

Katakombe- Nalaze se unutar gradskih zidina, kod Medvjed kule. Ovo je veoma važan historijski spomenik, ujedno i podzemna crkva isklesana u živoj stijeni.

Neke poznate osobe koje su iz Jajca: Nikola Šop (pjesnik), Al’ Dino (muzičar), Hasija Borić (glumica).


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist