Ljepota različitosti Bosne i Hercegovine satkana u tradicionalnim pjesmama njenih naroda

Written by on 16/03/2016

Bosna i Hercegovina je zemlja sa burnom historijom. To je zemlja koja je izašla kao pobjednik u tragediji rata i uspjela je da na najljepši način ugosti i na jednom mjestu okupi različite narode. Zato je Bosna zemlja za svakog. Danas njeni narodi uživaju uz zvuke sevdalinke i narodnih pjesama, ispijajući kahvu, kafu i kavu.

Sevdalinka – BOSANSKA PJESMA, RADO SLUŠANA MEĐU SVIM narodima naše  države

Sevdalinka je bosanska, gradska ljubavna pjesma, pri čemu riječ “bosanska” geografski određuje autohtonost sevdalinke, riječ “gradska” urbanost, a riječ “ljubavna” sadržajnu tematiku.

Ova, tako draga pjesma narodima Bosne i Hercegovine, nastala je prodorom istočnjačke kulture na jugoistok Balkana. To je bilo prožimanje čiju je trajnost omogućio onaj dio stanovništva srednjovjekovne Bosne koji je prihvatio islam u godinama i decenijama nakon pada Bosne pod osmansku vlast, te onaj dio gradskog stanovništva koje nije prihvatilo novu vjeru, ali koje je postepeno usvajalo novu kulturu i način života. Ova melosna, tradicionalna pjesma svoj potpuni oblik dobila je kada su se uobličile gradske sredine, u znaku izmijenjenog načina života, kada su se na drugačiji način izgradile gradske ulice, u kojima su kuće, prema mogućnostima domaćina imale potrebne prostore i objekte: ograđenu avliju sa kapidžikom, bašču sa čardakom i ašik- pendžerom. Drugim riječima, kada se život počeo odvijati baš onako kako je to opisano u ovoj lijepoj, tradicionalnoj pjesmi.

Sevdalinka je pjesma koja spaja sve narode Bosne i Hercegovine, jer pjeva o ljubavi i bogatstvu različitosti njenih naroda, tako da je i Bošnjaci, i Hrvati, i Srbi rado slušaju i vole.

Različiti gradovi Bosne i Hercegovine su najbolji primjer velike težnje svojih stanovnika da kroz folklor i narodne pjesme pokažu ljepotu koja se krije u različitim kulturama naroda BiH. Jedan takav grad je Zenica. Najpoznatije KUD u Zenici je Ansambl Bosnia Folk, koje na jednom mjestu okuplja mlade ljude i nastoji da im probudi svijest o bogatstvu tradicije njihove zemlje. Jedna od članica Ansambla Bosnia Folk je Amra Isaković, djevojka fascinantnih vokalnih sposobnosti, koja kroz igru i pjesmu nastoji da prikaže različitost u tradiciji naroda BiH. Najprije u sevdalinkama kao glavnom obilježju Bošnjaka, a onda u tradicionalnim izvornim pjesmama Srba i Hrvata. Amra kaže da svojim glasom nastoji na što ljepši način predstaviti izvorne pjesme Bosne, Hrvatske i Srbije i na taj način ispoštovati jedinstvo  svih naroda koji žive u njenoj zemlji.

Iako ova mala zemlja iza sebe ima nemilu historijsku prošlost, njeni narodi su skoro uspjeli da ponovno ožive jedinstvo, te su zvuke topova zamijenili zvucima sevdalinke i tradicionalnih pjesama. Različiti po vjeri, tradiciji i kulturi uspjeli su da pokažu da se prava ljepota i bogatstvo zapravo i kriju u tim različitostima, koje sa sobom nose i međusobno uvažavanje, kao  najvažniji korak za bolje sutra.

TEKST: Emina Sinanović, članica Dječijeg parlamenta


RadiYo Active

Current track

Title

Artist