Posebnost u različitosti

Written by on 17/03/2016

Termin „posebna potreba“ označava potrebe koje djeca s teškoćama u razvoju imaju glede funkcionisanja u svakodnevnom životu. To se prije svega odnosi na zadovoljavanje osnovnih potreba, a zatim i na odgoj, obrazovanje, zdravstvenu skrb te ukljućivanje u širu društvenu zajednicu, odnosno na socijalizaciju…

Test hrabrosti nije umrijeti, već živjeti!

Kao što u svakom dobru ima malo zla, tako i u svakom zlu ima malo dobra. Ova priča je primjer kako u nevolji i u sivilu koje nas je zadesilo, hrabrošću možemo pronaći svoje dobro, svoje svjetlo na kraju tunela.

Naime, Ajla Sinanović, četverogodišnjakinja iz Zenice, hrabro uz svoje roditelje bori se protiv nevolja koje su je zadesile. Ajla boluje od težeg oblika epilepsije te ima usporen psihomotorni razvoj. Uprkos stalnim napadima epilepsije, ona je i dalje nasmijana te hrabro korača kroz život.

Uz pomoć svojih roditelja, te organizacije „Humanost“, ona uspijeva da pravi svoje prve, naizgled, male korake, ali za nju, to je veliki napredak i nada za bolje sutra. Kao i svako dijete, tako i Ajla uživa u pažnji, te  iako još uvijek ne zna pričati ona svojim osmijehom čini da riječi postanu suvišne.

U razgovoru sa Ajlinom tetkom, Eminom Sinanović, saznala sam kako se Ajla nosi sa svojom bolešću.

„Ona meni uvijek posluži kao inspiracija u životu i snaga da idem dalje, jer poslije toliko teških napada, ona se još nikad nije predala“- riječi su Ajline tetke koja je ponosna na ovog malog borca. Iako ponekad doktori smatraju da Ajla neće uspjeti na ovom putu života, njena porodica čvrsto vjeruje da će ona izaći kao pobjednik.

Ajla svima nama treba biti primjer hrabrosti i volje, jer iako je malena i krhka djevojčica, ona se bori bez obzira na tuđa predviđanja i mišljenja. Ona je dijete sa posebnim potrebama, ali bez obzira na to, njena porodica je ne gleda na taj način, te također Ajla ne trpi diskriminaciju od strane društva. Naprotiv, Ajla je simpatična i plijeni svojim ljupkim pogledom i osmijehom, tako da i bez komuniciranja, ona je voljena u društvu.

Djeca s posebnim potrebama – Djeca sa posebnom hrabrošću!

TEKST: Azra Delibašić, članica „Dječijeg parlamenta“ Zenica


Continue reading

RadiYo Active

Current track

Title

Artist