Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu

Written by on 22/03/2016

Našli smo se u vremenu kada nam se svi čini tamno, kao da je svaka stvar izgubila smisao. Kao da onaj čuvar parka vječito stoji, ugraviran uz stablo hrasta i kao da rijeka više ne teče. Čini nam se  da sve što se ikada kretalo sada miruje, spava, ali ako pogledamo samo malo dalje od naše sjenke razmišljanje će se promjeniti i vidjet ćemo da ništa nije onako kako zaista izgleda. Uvidjet ćemo da stvari nisu onoliko crne koliko nam se činilo. Vidjet ćemo ljude koji se bore u ime svih nas, koji žele i mogu pomoći svojoj državi. Vidjet ćemo ideale svih nas koji mjenjajući sebe mijenjaju sve oko sebe.

12834857_1721421061467723_1267335385_n

“Progres” je udruženje koje svojim aktivnostima unosi promjene u našu državu, ali i u naše društvo. Udruženje svojim aktivnostima pomaže i podržava djecu i mlade u izgradnji bolje životne perspektive. Vrijedno rade i iz dana u dan unose značajna poboljšanja. Trenutno su svoj fokus stavili na novi projekat, “Osnaženi mladi za održivu budućnost” koji uspješno ide svojim tokom. Cilj projekta je ohrabrenje mladih i uključivanje u lokalne projekte kroz koje će mladi imati priliku da poboljšaju stanje u svojoj državi. Prvi korak projekta jeste pokrenuti lokalne incijative širom gradova BiH i samim time je ukupno pokrenuto devet incijativa. Lokalne incijative su uspješno pokrenute i prezentovane na seminaru 27. i 28.02.2016. Potom dolaze regionalne incijative, te omladinski kamp. Koordinatorica omladinskog projekta, Azra Frlj, kao i svi ostali članovi, svom snagom se trudi da projekat iz dana u dan ima što veće rezultate.

12834503_1721421088134387_361465670_n

Lokalne incijative:  “ Together for children” Crveni križ opštine Lukavac – udruženje svojim aktivnostima se trudi da pomogne socijalno ugroženim porodicama, kroz druženje sa djecom i mladima pokušavaju da im pomognu u rješavanju porodičnih problema i poboljšavanu njihove budućnosti. Svojom lokalnom incijativom žele da razbiju predrasude o romskoj djeci, te da dokažu da smo svi mi ljudi, bez obzira na razlike koje nas čine posebnima.  

“ Meet the Other “ Naša djeca Zenica – udruženje koje postoji već dugi niz godina i koje kroz svoje postojanje se trudi da zaštiti djecu i dječija prava, te da im pomogne u donošenju najboljih odluka po pitanju njihove budućnosti. Kroz svoju lokalnu incijativu žele da inspiriše mlade da napišu što više pozitivnih priča o pomirenju različitosti i da sve to promovišu kroz program radija “Active”.

“Youth for sport” Omladinski centar “Desnek” Breza – udruženje koje u svoje projekte uključuju djecu i mlade, te im pomažu da se socijaliziraju. Svojom lokalnom inicijativom žele da pomognu mladima u pronalaženju samih sebe, te im kroz brojne radionice omogućavaju iskazivanje njihovih talenata.

“Lets camp together” Neformalna grupa Banja Luka – udruženje koje pravi svoje prve, ali uspješne korake. Svojom lokalnom incijativom žele da pokrene mlade, te da ih podstakne na upoznavanje prirodnih bogatstava Bosne i Hercegovine.

12804272_1721421121467717_3243656_n

“Friends, above all “ Udruženje građana “Bonitas” Trnovo – svojom lokalnom incijativom se bave problemima djece i građana Trnova, te na rješavanju istih. Trude se da izbace govor mržnje iz svakodnevnice, te da povežu djecu različog etničkog porijekla.

“Lets get up” Omladinski centar Bjeljina – kroz svoju lokalnu incijativu se trude da okupe što veći broj mladih volontera, te da kroz svoje radionice se upoznaju sa svim kulturama i vjerama ted a samim tm razbiju stvorene predrasude.

12822108_1721421108134385_507194127_n

“Together we grow “  Ekološko udruženje “Jezero” – udruženje koje kroz svoju  lokalnu incijativu želi da podstakne mlade na rad i poboljšanje. Održali su edukativne radionice za mlade, te opremili kabinet u svojoj organizaciji koji im služi za održavanje raznih kurseva.

 “A photo to happiness” Odred izviđača Široki Brijeg – udruženje koje svojom lokalnom incijativom želi da uradi fotokolonije za mlade, također im žele pružiti dodatnu edukaciju o opasnostima u prirodi.

Kroz tok projekta, “ Osnaženi mladi za održivu budućnost”, kao i kroz lokalne incijative možemo uvidjeti da u našoj državi još uvijek postoje udruženja na čelu s mladim ljudima koja su voljna davati svoj maksimum u poboljšanju stanja monotonije koje nas okružuje. Udruženja poput ovih trebaju svima nama služiti za primjer da se stvari mogu mijenjati, uz trud, rad i želju. Također kroz njihov rad možemo shvatiti da mijenjanjem sebe, zapravo mijenjamo druge, kao i okolinu u kojoj boravimo.

“ Ako promijenimo naše misli, svijet oko nas se mijenja.” Richard Bach

TEKST: Elma Mujić, članica “Dječijeg parlamenta” Zenica


RadiYo Active

Current track

Title

Artist