Moj vjerski običaj

Written by on 22/03/2016

Dobrodošli u zemlju koju sačinjavaju tri nacije; Bošnjak, Srbin i Hrvat, zemlju u kojoj se voli svoje, a poštuje tuđe. Svako od njih ima svoje običaje, ima nešto po čemu je prepoznatljiv. Običaj kod katolika je sličan kao i kod pravoslavaca i muslimana.

12721947_1758422817722776_1896375124_n

Često sebi postavimo pitanje da li smo mi doista dobri ljudi, ali to vidimo tek nakon što učinimo nešto, pa bilo to dobro ili loše. U razgovoru sa mojom prijateljicom Violetom Brnjaković o običajima kod katolika, doznajem kako mi je ona sasvim jasno i kratko objasnila sve te običaje. Violeta kaže da za nju i njenu porodicu praznici predstavljaju najljepše doba u godini.

Praznici se obilježavaju uglavnom u krugu porodice, jer nekako praznici i jesu namjenjeni da se svi okupe, jer, kako ona kaže, u današnje vrijeme malo se vremena odvaja za najbliže. Vrijeme se provodi u miru i molitvi. Naravno, Violeta mi je spomenula njen predstojeći praznik Uskrs. Što se tiče Uskrsa, vjernici se počinju pripremati još četrdeset dana ranije. Taj period se zove korizma. U tom periodu odriće se loših navika. Unutar korizme postoji šest nedelja i svaka od njih ima svoje ime. Zadnja nedelja je cvjetnica, i tada se ide na groblje. Najzanimljiviji dio je farbanje jaja, kako kaže Viki. Ljudi se ne dijele po rasi niti po vjeri, bitno je biti čovjek. Za svakog čovjeka treba biti jedna poruka glavna, a to je da gradimo mostove, a ne zidove.

TEKST: Mersida Jusić, članica “Dječijeg parlamenta” Zenica


Continue reading

RadiYo Active

Current track

Title

Artist