Različitosti se privlače, vole i ujedinjuju zbog zajedničkog interesa

Written by on 22/03/2016

Bh. društvo bez predrasuda

Dobrodošli u državu u kojoj žive različitosti, različitosti koje se podržavaju. Dobrodošli u državu u kojoj se različitosti poštuju i vrednuju. Dobrodošli u državu u kojoj bi sličnost bila dosadna. Dobrošli u Bosnu i Hercegovinu.

12822103_1012230822158887_971962619_n

U našoj državi postoji mnogo nevladinih organizacija,naročito u mom gradu (Zenica).
Pohvalno je i posebno interesantno što se članovi ovih organizacija međusobno vole i prije svega poštuju, bez obzira na različite vjere ili bilo koje druge različitosti.
Jedna od nevladinih organizacija u kojoj cu vam potvrditi navedene stvari jesu Izviđači ili Svjetski Skautski pokret. Priče o tome da se druže bez obzira na različitosti potvrdila nam je Edna Beganovic, dugogodišnja članica Izviđača . Edna je angažovani sudionik koji radi zajedno sa ostalim članovima na jačanju veza između mladih iz različitih sredina, rušenju zidova, tabua i nepotrebnih zapreka za ostvarivanje prijateljstava.

12825426_1012230825492220_1736539158_n

Ova nevladina organizacija koja okuplja izviđače iz cijelog svijeta, ne poznaje starosne, vjerske ili druge nejednakosti. Izviđači su sjedinjeni oko jedne zajedničke ideje, a to je gradnja čvrste veze među ljudima , a jačanje mira i ljubavi, stvaranje boljeg svijeta .

Od 2011. godine pokrenut je projekat, sponzorisan i podržan od strane Američke ambasade pod nazivom “Simpy scouting” . Izviđači iz Zenice i Prijedora, ali i drugih gradova imali su priliku da se druže i uče u Zeničkom kampu na Boračkom jezeru, a potom na zimovanju na Kozari. Pošto su učesnici kao i organizatori bili oduševljeni, pokrenuta su još dva projekta, svaki put obogaćen sa novim sadržajima i većim brojem oduševljenih učesnika. Edna je rekla kako su izviđači zaista nešto posebno : “Onom koji takvo druženje nije osjetio teško je objasniti i predočiti ljepotu logorske vatre,zvuka gitare i izviđačke pjesme u noći, ljepotu toliko različitog, a opet tako cjelovitog , uživanje u radionicama i raznoraznim igrama koje su osmišljene u cilju zbližavanja mladih”. Važno je naglasiti da su se odnosi nekih još više učvrstili kroz razne seminare i takmičenja. Jedan poseban primjer jeste i Svjetska skautska smotra ili “jamboree” koji je na ljeto 2015. održan u Japanu. Edna je imala priliku otići u Japan i potvrditi mi sve sjajne priče o izviđačima.

“Za tu priliku bio je oformljen bosanskohercegovački kontigent od 20 članova. Njega su činili izviđači iz Zenice,Prijedora,Trebinja,Banja Luke i Mostara. Među njima je bila i moja malenkost.” Edna je naglasila da je putovanje u Japan ostavilo poseban utisak,te da ih je naučilo solidarnosti i užitku dijeljenja. “Svoj mali kamp u velikom Jamboree kampu smo dijelili sa izviđačima iz Hrvatske i s njima smo ostali jos uvijek u kontaktu.”

Kroz razgovor sa Ednom o izviđačima dalo se shvatiti da su izviđači priča koja u različitom traži slično i čini da ono najljepše izađe na vidjelo. Ovakva priča ukazuje na jednu od svijetlih strana našeg društva ili kako Edna reče : “Izviđači su bajka koju mi živimo svaki dan i to nije škola, a ipak nas uči.
Opet svi spavamo pod istim nebom, jednaki. Ne ne moraš preći pola svijeta da osjetiš čar i uživaš u različitosti. Uživaj sad i ovdje. Budi iskra, budi ti onaj koji će donijeti promjenu , pokrenuti plamen ljubavi, izazvati radost i povratiti vjeru ljudima.
Ljudi su kao puzle,sve različitog oblika, a opet daju najljepšu sliku kada su sklopljene . Tako je i sa ljudima, činimo naljepšu cjelinu samo ako smo različiti.

TEKST: Emina Kovačević, članica “Dječijeg parlamenta” Zenica


RadiYo Active

Current track

Title

Artist