Električni generator koji radi na urin


Nigerijske učenice iz Lagosa pronašle su novi način proizvodnje električne energije. Naime, one su izumile generator koji radi na urin.

Nafta i benzin skupi su i nama, kamoli sirotinji iz Afrike. Shodno tome, grupa nigerijskih tinejđerki su proizvele električni generator koji radi na urin. Četiri djevojke, godina između 14-15, sa svojim znanjem i maštovitom idejom mnogo su doprinjele svijetu. Ovo je veliki početak, prije svega za stanovništvo Afrike, a zatim i za cijeli svijet.

Ovaj generator radi po principu da se urin stavlja u jednu elektrolitičku ćeliju koja potom odvaja vodik, koji se pročišćava kroz vodeni filter. Zatim se usmjerava kroz plinski cilindar u cilindar od tekućeg boraksa, odnosno natrijum borata, minerala i soli borne kiseline, gdje se oslobađa vlage kako bi bio još čišći. Nakon toga se vodik usmjerava kao pogonsko gorivo u generator koji se koristi za proizvodnju struje.

Generator električne energije ne zagadjuje okolinu i nema štetne izduvne gasove, kako je slučaj kod motora sa unutrašnjim sagorijevanjem kod dizel ili benzinskih agregata. Ukoliko ovo zaživi u praksi i vlada Nigerije prihvati ovaj agregat i pokrene masovnu proizvodnju, mogla bi da obezbedi sa besplatnom strujom više od 15 miliona ljudi u svojoj zemlji.

Jedan od največih problema ovog eksperimenta jeste da je veoma eksplozivan. Zbog toga, veoma je teško proširiti ga na veće teritorije. Ako bi došlo do rješavanja ovog problema, večina stanovništva bi smanjila svoje probleme, doslo bi do smanjenja otpuštanja CO2 u atmosferu.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist