Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina

Written by on 15/04/2016

Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina obilježava se 18. aprila u 188 država svijeta.

Uspostavljen je 1982. godine, a kasnije ga je odobrio UNESCO (Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu).

UNESCO je 16. novembra 1972. godine usvojio Konvenciju o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine, koja se smatra najuspješnijom od svih konvencija ovog tijela UN-a.

Konvencijom, koja obuhvata kulturnu i prirodnu baštinu, podržana je ideja da postoje dobra ili područja čiji značaj i vrijednosti prelazi granice zemlje u kojoj se nalaze i čiji bi gubitak ili pogoršanje stanja osiromašilo čovječanstvo kao cjelinu.

Prepoznavanje i priznavanje nekog dobra ili područja dobrom od svjetske važnosti podrazumijeva i svijest o zajedničkoj baštini i zajedničkom zalaganju za njegovo očuvanje i ostavštinu budućim generacijama. U tom smislu Konvencija se može smatrati alatom za podsticanje poštivanja kulturne raznolikosti, međunarodne saradnje, te razumijevanja i mira među narodima.

Konvencija je ratifikovana u 188 država. Popis svjetske baštine trenutno uključuje 936 dobara u 153 države potpisnica konvencije, koje obuhvataju 725 kulturnih znamenitosti, 183 lokacije prirodne baštine i 28 mješovitih mjesta.

Povodom 40 godina od usvajanja Konvencije, države potpisnice i savjetodavna tijela pozvani su da razmisle o budućnosti, prepoznaju uspjehe, identifikuju globalne strateške teme, ključne izazove, trendove i mogućnosti, te razviju moguće pristupe, uključujući sinergije s drugim međunarodnim aktivnostima.

Foto: Večernji.hr


RadiYo Active

Current track

Title

Artist