Španija ove sedmice obilježava 400. godišnjicu smrti Servantesa

Written by on 21/04/2016

Španija ove sedmice brojnim manifestacijama obilježava 400 godina smrti Migela Servantesa, najvećeg španskog pripovjedača i jednog od najvećih pisaca u historiji svjetske književnosti.

Pravog književnika u sebi Cervantes je otkrio tek u prozi “Don Kihot”, koja je uz Bibliju, do danas najprevedenija knjiga u svijetu.

Premijer Španije Marijano Rahoj, u sklopu ovih manifestacija, posjetio je danas Servantesov muzej u Tobosu, rodnom mjestu Dulsineje, dame iz Don Kihotovih snova.

U subotu će u Servantesovom rodnom gradu biti dodijeljena nagrada “Servantes”, jedno od najznačajnijih književnih priznanja u Španiji. Svečanosti će prisustvovati kralj Felipe Šesti i kraljica Letisija.

U književnom radu Servantes se prvo okušao u pisanju drama, što ga i nije proslavilo. Svoje najprepoznatljivije djelo- roman “Bistri vitez Don Kihot“počinje pisati u zatvoru, u kojem je završio zbog neuspjelih novčarskih poslova. Prvi dio romana objavljen je 1605., a drugi 1615. Iako zamišljen kao satira na viteške romane, Cervantes je u njemu dao humanistički orijentiranu sliku čovjekovog života i njegovih bitnih zaokupljenosti, obrađujući stalni sukob između realnosti i ideala. Djelo je snažno utjecalo na razvoj romana, a na polju novele sličan će učinak imati zbirka “Uzorite novele”.

Pred kraj života objavio knjigu kazališnih tekstova “Osam komedija i osam međuigri”.


RadiYo Active

Current track

Title

Artist