Riješite se glavobolje bez otrovnih lijekova!

Written by on 27/04/2016

Postoji više od 200 vrsta glavobolja ili migrena. Migrena se tipično manifestuje kao napad jednostrane glavobolje s pulsiranjem u sljepoočnici, obično uz mučninu ili povraćanje te snažnu osjetljivost na svjetlo i buku. Atipična glavobolja ne odaje sve simptome, a ponekad nema ni jasne glavobolje. Takva migrena naziva se “tiha” migrena.

Za prevenciju atipičnih, ali i tipičnih glavobolja, trebaju se izbjegavati okidači za migrenske napade te se dovoljno naspavati i uopšte voditi uredan način života sa što manje stresa. Liječenje je slično kod obje migrene – odmor u krevetu u mračnoj prostoriji, uz dosta tekućine, najbolje blagih čajeva.

U akutnom napadu treba uzeti lijek koji je prepisao liječnik, i to odmah na početku napada, ne smije se čekati da napad sam prođe, jer je to vrlo rijetko. Dokazano je da sir, crveno vino, pivo, čokolada, kiseli kupus, kvasac, soja sos, agrumi, crno grožđe i avokado utiču na nastanak glavobolje.

Dnevnu potrebu za kalorijama treba rasporediti u tri glavna obroka i dva međuobroka. Vrijeme između obroka ne bi smjelo biti duže od četiri do šest sati zbog pojave hipoglikemije (snižen nivo glukoze u krvi), koja pokreće “tupu” glavobolju s obje strane, koja se obično naziva tenzijskom glavoboljom. Preskakanje obroka, na primjer doručka, tokom dana može podstaknuti razvoj glavobolje, a to se posebno događa mladim ženama. No, kod glavobolje može pomoći duboko disanje, jer se tako poveća količina kiseonika i mozak se bolje opskrbljuje energijom.

Mentol iz uljne otopine, na primjer tigrova mast ili iz paprene mente, ili slična ulja s eukaliptusom izazivaju blago proširenje vena i bolju ospkrbljenost krvlju. Često se mentol koristi kod glavobolje uzrokovane problemima sa sinusima.

Akupunktura je odlična metoda za rješavanje tenzijskih glavobolja. Svjetska zdravstvena organizacija priznala ju je kao metodu za liječenje bolnih sindroma, no niko ne može sam da je radi, nego je rezervisana za stručnjake koji znaju koju tačku treba stimulisati ili umiriti.

I akupresurom, pritiskom prsta, obično palca ili katkad cijelog dlana na određene tačke, može se postići sličan efekat kao kod akupunkture, gdje se ubada iglom.

To može naučiti svako i primijeniti na sebi. Palčevima pritisnite mjesto iza sljepoočnice, oko jedan centimetar iza linije rasta kose. Lagano kružite dvadesetak puta uz duboko disanje. Pritiskom na ove točke preventivno se djeluje i zaustavlja većina glavobolja. Glavobolje ćete se riješiti i pritiskom akupresurnih tačaka za mozak, epifizu i hipofizu, koje se nalaze na vrhovima nožnih i ručnih palčeva, jedna ispod druge. Stišćite noktom, ne jagodicom palca. Tretiranjem ovih tačaka poboljšaće se i koncentracija i pamćenje.

Noćne glavobolje bude vas iz sna?
Kod noćnih glavobolja koje se javljaju poslije 50. godine života, a mogu biti toliko snažne da bude iz sna, uzrok može biti tzv. bruksizam, odnosno stiskanje zubi, pa ovdje pomaže – zubni uložak.

Pazi, hladno! Topla hrana je poželjna
Temperatura hrane takođe utiče na pojavu glavobolje. Najbolje je da hrana bude sobne temperature ili malo toplija. Ako se sluznica usne šupljine naglo zagrije ili ohladi, javlja se kratkotrajna “sladoledna” glavobolja.

Kosu raspustite tako da vam mišići nisu napeti
Žene bi trebale raspustiti kosu, jer se glavobolja može pojaviti i kod onih koje su sklone vezanju kose u konjski rep, a koji stegnu previše, pa izazvaju glavobolju zbog napetosti mišića, kaže neurologinja Vida Demarin.

 

Izvor: ljepotaizdravlje.ba


RadiYo Active

Current track

Title

Artist