Srednjoškolci performansom ispred SCC-a pitali: Zašto još niste otišli?

Written by on 09/05/2016

Mreža savjeta/vijeća učenika Bosne i Hercegovine danas je performansom ispred Sarajevo City Centra obilježila Dan pobjede nad fašizmom i poručila vlastima i političarima “Vrijeme je, kolektivno napuštamo BiH!

Oko 500 srednjoškolaca iz svih krajeva BiH,a najviše iz Unsko-sanskog i sarajevskog Kantona obilježilo je današnji performans. Događaju su prisustvovali učenici iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, a mladi su poslali poruku da zvanično napuštaju BiH i da se ne žele vratiti.”Vlastima želimo poručiti da nećemo šutjeti, trpjeti i biti u zemlji gdje se potencijal srednjoškolaca ne prepoznaje. Najbitniji nam je obrazovni sistem u državi, imamo 13 ministarstava koji ne funkcioniraju baš najbolje. Ukoliko bismo imali jedan, ali konkretan sistem, učenici bi bili zadovoljni. Također, mnogo je bitno uključiti srednjoškolce u donošenje bitnih odluka u društvu i obrazovanju”, kazala je za Klix.ba učenica Mariana Gojković.

Predsjednica Mreže/savjeta vijeća učenika BiH Šarić Lejla, kazala je kako je aktivnost došla kao kruna kampanje “Želimo znati“ koja se realizira pet godina.

“Kampanja je ove godine preimenovana u naziv ‘Već pet godina želimo znati kada će ovaj shit stati’. Ovakav naziv naišao je na pozitivne kritike medija i srednjoškolaca, ali i ostalih građana BiH. Danas se srednjoškolci pitaju: ‘ Koliko godina ćemo šutiti, trpiti i stajati na nekim mjestima da se određene stvari riješe”, izjavila je Šarić za naš portal.Situacija u BiH nije baš najbolja i učenicima je mnogo teško napraviti neki uspjeh. Potreban je veliki trud i talenat da bi se ostvarilo bilo šta vrijedno pažnje. Naše sagovornike ističu da vlasti malde šalju u neke druge države, nude druge poticaje, ali nikako da pažnju da usmjere ka pravim stvarima. Na performansu su se mogli vidjeti plakati i štandovi gdje su učenicima ponuđene određene zemlje u koje mogu otputovati. Također, pored performasna upriličen je i nastup benda, koji je pjesmama prigodnim za učenike obilježio današnji dan.

Luka Božović iz Novog Pazara jedan je od predstavnika Učeničkog Parlamenta Srbije. U Sarajevo je došako kako bi podržao kolege iz BiH.”Situacija u našoj državi nije ništa bolje nego kod vas. Nekim koracima se pokušava dovesti situacija u red, ali nažalost, bezuspješno.Zašto da mi šutimo više, kada nam vaše riječi donose budućnost koje je sve manje, manje, manje. Svjesno ste saučesnici masovnom ‘odlivu mozgova’, rekao je Božović.

klix.ba

RadiYo Active

Current track

Title

Artist