Obilježen Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije

Written by on 18/05/2016

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) osvjetljava 16. i 17. maja duginim bojama Historijski muzej u Sarajevu i tako obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije (IDAHOT) te podiže svijest o pravima osoba lezbijske, gej, biseksualne, transrodne i interseksualne (LGBTI) orijentacije.

Američka ambasada i USAID istovremeno su bili  domaćini prijema sinoć u 20 sati u Historijskom muzeju, gdje je ambasadorica SAD u BiH Maureen Cormack i zastupnica državnog parlamenta Maja Gasal-Vražalica pritisnula prekidač za osvjetljenje muzeja što simbolizira raznolikost i obavezu poštivanja ljudskih prava svih osoba.

Goste iz institucija bh. vlasti, nevladinog sektora, medija i međunarodne zajednice zabavljali su Božo Vrećo i Mark Luis.

Kako je saopćeno iz USAID-a, homofobija i dalje predstavlja problem u svijetu, a Sjedinjene Američke Države su posvećene borbi protiv homofobije kao i svih drugih oblika netolerancije. U BiH se LGBTI osobama često uskraćuju ljudska prava i temeljne slobode.

LGBTI zajednica je i dalje marginalizirana i gotovo nevidljiva grupa. Posljednjih nekoliko godina došlo je do nekolicine homofobičnih incidenata, uključujući i nasilje poput nedavnog martovskog napada na kino ArtCinema Kriterion u Sarajevu.

– Ovo je nastavak duge tradicije USAID-a u promoviranju jednakosti i ljudskih prava za sve. Svi ljudi trebaju živeti bez straha od diskriminacije, bez ijednog izuzetaka – izjavio je direktor misije USAID-a Peter Duffy.

Dodao je da svi “moramo ustati protiv netolerancije i diskriminacije”.

Da bi se osigurala podrška pravima LGBT osoba, USAID je obezbijedio grant fond od 100.000 dolara za pružanje podrške lokalnim organizacijama koje se zalažu za ljudska i građanska prava LGBTI osoba.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije obilježava se od 17. maja od 2005.godine. Sad se obilježava u više od 130 država, a zvanično ga priznaju brojne institucije, uključujući i parlament EU.

FOTO: klix


RadiYo Active

Current track

Title

Artist