ABBA – sretan 50. rođendan

Written by on 09/06/2016

Piše: Haris Opanović

Daleko najpopularnija pop grupa svih vremena okupila se u Stockholm-u na privatnoj zabavi da proslavi pedeset godina svog postojanja. Stvar koju su fanovi čekali trideset godina od njihovog zadnjeg javnog nastupa. Još uvijek ne postoji nijedan video zapis sa zabave na kojoj su izvali hit iz ‘80-tih „Me And I“ ali postoji par fotografija objavljenih na društvenim mrežama.

Pobjedom na Eurovision Song Contest-u 1974. godine sa pjesmom „Waterloo“, ABBA je kao grupa stekla ogromnu popularnost u Evropi. Godine koje su slijedile nizali su hitove kao „Dancing Queen“, „Knowing Me, Knowing You“, „Mamma Mia“, „Money, Money, Money“, „Gimme!, Gimme!, Gimme! (A Man After Midnight)“… otvaraju im vrata i široj publici a najvažnije Americi.

Njihove pjeseme korištene su u mjuziklima a najvažniji je „Mamma Mia“  koji je kasnije dobio svoju filmsku adaptaciju u kojem glume neke od najvećih Hollywood-skih zvijezda.

Danas, u svijetu u kojem vlada neka druga vrsta muzike ime ABBA nije zaboravljeno. Njihove hitove su obrađivali neke od najvećih zvijezda današnje pop muzike i postali su neizostavan dio bilo koje radio stanice. Sretan vam 50. rođendan i da se pamtite još dugo vremena.

Izvor fotografije: http://www.rte.ie/ 


RadiYo Active

Current track

Title

Artist