JA SE BAVIM SPRAY ARTOM – BELMIN BEČIĆ – OD ULICE DO PRVE IZLOŽBE

Written by on 09/06/2016

PIŠE: Ajla Heralić
(objavljeno i na portalu magazinkarike.com)

Belmin Bečić momak  koji se bavi spray art tehnikom i koji je bio dovoljno hrabar da prati svoj san. Te godine, Belmin je bio student Fakulteta za metalurgiju i materijale u Zenici, ali nije sakrivao svoju želju za odlaskom u Sarajevo na Akademiju likovnih umjetnosti.

Danas je student Akademije likovnih umjetnosti, odsjek dizajn u Sarajevu, a nedavno je održao i svoju prvu samostalnu izložbu u Zenici. Posljednje 4 godine bavi se spray artom, a sve je počelo od učenja ove tehnike preko you tube-a i njegovog slikanja od samog djetinjstva. Osim sto je virtuoz u Spray Art-u, tehnici koja je zahtjevna, Belmin je i veliki performator. Svoje slobodno vrijeme koristi praveći performanse u gradovima širom BiH, pri čemu brojni prolaznici mogu da uživaju u njegovoj virtuoznosti i svijetu fantazije, fantastičnih boja i refleksija i perfektnih kontura, koje ovaj talentovani umjetnik, stvara na licu mjesta.

Spray_art_Belmin_slika_5

Šta je spray art?

Spray art tehnika, ima i druge nazive kao što su Aerosolgrafija ili Sadotgrafija, prema njenom osnivaču Ruben Sadot Fernandezu. Sadot je ovaj oblik umjetnosti započeo u Meksiku ranih osamdesetih godina, kada je na ulicama Meksika sjedio okružen prolaznicima, te stvarao umjetnička djela pomoću spreja.  Tek nakon njegove smrti, ovaj slobodni vid umjetnosti, spray art, postaje poznat širom svijeta.

„Kada se neko sjetio da boju stavi u limenku i u nju pusti pritisak, tada je sve ovo nastalo“, kaže mladi umjetnik. Ljubav prema umjetnosti počela je u ranom djetinjstvu, crtao je u kući na raznim papirima i sveskama. „U školi sam bio svojeglav, nikad nisam pratio te naredbe te standarde, uvijek sam imao svoje ideje“, dodaje Belmin.

Spray art tehnika se razlikuje od graffita, koji uobičajeno nastaju na zidovima i vozovima, ona nastaje na raznim materijalima kao što su drvo, ne hrđajući metal, karton, staklo, novine, a najčešće na slikarskim papirima.  Ono što se najčešće slika su nadrealni pejzaži poput kometa, planeta, zvijezda, piramida, kao i određeni motivi iz prirode, mada Belmin često slika i ono što prolaznici žele.

„Ideje i motivi su u meni, u životu je bitno da sve što vidiš i  sve što čuješ da pozitivno iskoristiš, te to prenosim na svoje slike. Spray art treba da se voli srcem, pa praksa može biti onda i jedan mjesec, ali i jednu godinu, sve zavisi od osobe“, kazao je Belmin.

Spray_art_Belmin_slika_2

Od ulice do prve izložbe

Učestvovao je na prvoj koloniji u organizaciji Meriscon-a u Zenici i bio jedan od izlagača na kolektivnoj izložbi članova MerisCon-a. Belmin Bečić je u mjesecu martu 2016. godine održao u saradnji sa galerijom MerisCon Art, svoju prvu samostalnu izložbu u Zenici pod nazivom „Kratke priče“.

„Izložba se zove “Kratke priče” zbog samog procesa na koji ja slikam. Inače sam po prirodi jako nestrpljiv, a tako i moje slike nastaju u jako kratkom vremenskom periodu. Osim toga, kratke priče su i za samo doživljaj koncept koji podrazumijeva nešto kratko i slatko, bez pretjeranog vizuelnog napora. Pored toga ove priče su direktna kritika današnjem čovjeku, toj maloj količini pažnje koju ljudi usmjeravaju na različite stvari tokom svakodnevnice. Ovo se ne odnosi samo na konzumaciju informacija iz medija, pregledavanju društvenih mreža i gledanje klipova, nego i na pažnju prema prijateljima, poznanicima, umjetnosti, književnosti“, izjavio je Belmin.

„Radovi su nastali u proteklih godinu dana. Tematika nije povezana, znači slike nisu iz jedne serije nego svaka posebno ima neku priču“, dodaje Belmin.

Belminova najdraža slika sa izložbe

DSC_2653

„Slika se zove „Rođenje Bijele“ što znači rođenje bijele boje. Na njoj se vidi jasno kako bijela boja uzima dominaciju u odnosu na ostale boje. Tačnije ko malo zna nauku o svjetlosti znaće da su sve boje sadržane u bijeloj boji i da nastaju izdvajenjem iz nje. Na slici se vidi ta borba odnosno kako se bijela odvaja od svega i naglašava svoju bitnost i tako bih odmah povukao paraleleu sa samim sobom sa tim 1. martom, tj. Danom nezavisnosti“, obrazložio je Belmin.

Poenta življenja je gajenje dugoročnih ciljeva i ulaganje ogromne energije u iste. Volio bih da su moje slike priče, pjesme, misli i poruke.

Spray_art_Belmin_slika_1Ono čime se danas bavi i što živi Belmin objašnjava Henri Matisseovim citatom: „Prije slikarstva bješe mrak i poslije njega će biti mrak. Svojim se bojama, umijećem i ljubavlju mi sjećamo riječi nam upućenih. Vidite! Sjećati se – to je znati da si vidio. Znati je sjećati se da si vidio. Vidjeti – to je znati ne sjećajući se. Znači, slikati je sjećati se mraka. U velikih majstora, ljubav prema slikarstvu su boje i vid nastali iz mraka i želja da se, bojama, mraku vrati. Onaj što sjećanja nema, niti se ljubavi sjeća, niti njene tame. Slikarstvo svih velikih umjetnika, u bojama traga za tom dubokom vanvremenskom tamom.“

Da ti Belmin nešto kaže

„Na ulice Zenice 2013. godine došao sam da se oprobam u ovom svijetu, svijetu slikarstva. Spray art tehniku učio sam uz pomoć društvanih mreža i njom sam želio da pokažem sve ono što se nalazi u meni. Zato su moje slike nekada bile nadrealne, a nekada i suviše realne, spray art mi je omogućio da dišem i živim punim plućima. Sada, kada sam student Akademije učim nove stvari, koje kombinujem kako u spray artu tako i u drugim tehnikama stvaranja umjetnosti na platnu. Ostvario sam svoju želju i danas radim i studiram ono što volim, a to i jeste najvažnije pronaći ono što volite i živjeti to“, kazao je Belmin.

Spray_art_Belmin_slika_4

Belmin je dodao da se počeo baviti spray artom kada je bio kako on kaže možda dječak, ali da se sada neke stvari počinju slagati,  te da sada studira produkt dizajn i planira graditi karijeru u toj branši, ali da će i dalje djelovati u polju spray arta.

 „Poenta življenja je gajenje dugoročnih ciljeva i ulaganje ogromne energije u iste. Volio bih da su moje slike priče, pjesme, misli i poruke“, kazao je Belmin Bečić.


RadiYo Active

Current track

Title

Artist