Vještačka inteligencija: od spasa do propasti

Written by on 16/06/2016

Termin “vještačka inteligencija” označava pojavu inteligencije koja je ostvarena na vještački način, tj. putem programiranja računara.

Neke oblasti današnjih istraživanja koncentrišu se na programe koji nastoje osposobiti računar za razumjevanje pisane i verbalne informacije, stvaranje rezimea, davanje odgovara na određena pitanja ili redistribuciju podataka korisnicima.U tim programima, od suštinskog je značaja, kapacitet sistema za stvaranjem gramatički korektnih rečenica i uspostavljanje veze između riječi i ideja.
Danas, osnovni problemi koji se javljaju u istraživanjima vještačke inteligencije vežu se za pokušaje imitacije ljudskog jezika.

“Chatbot” je jedan od najnovijih koraka u razvoju vještačke inteligencije, a dijaloge formira na osnovu primjera iz “trening-dijaloga”. Ovaj napredni robot ne samo da nudi spremne odgovore, reagujući na pojedine riječi, već može da formira nove odgovore na postavljena pitanja.
Odgovori koje je dao u razgovoru s ljudima su, kako procenjuju stručnjaci – impresivni, zabavni, ali i uznemirujući. Robot razumije kontekst ali, ogovara jednostavno i kratko, a ponekad i nezadovoljavajuće

Primjer razgovora između robota I čovjeka:

 Čovjek: Koji je smisao života?
Robot: Služiti većem dobru.

 Čovjek: Koja je svrha življenja?
Robot: Živjeti zauvijek.

 Čovjek: Koja je svrha postojanja?
Robot: Otkriti šta se događa kada dođemo na planetu Zemlju.

 Čovjek: Gde si ti sada?
Robot: Usred ničega.

 Čovjek: Koja je svrha umiranja?
Robot: Imati život.

 Čovjek: Koja je svrha biti inteligentan?
Robot: Kako biste saznali šta je ona.

 Čovjek: Ko je Skajvoker?
Robot: On je heroj.

 Čovjek: Ko je Bil Klinton?
Robot: On je milijarder.

 Čovjek: Koja je boja krvi?
Robot: Ista kao modrica na oku.

 Čovjek: Stvarno mi se sviđa rasprava o moralnosti i etici.
Robot: I kako ja nisam raspoložen za filozofsku raspravu.

 Čovjek: O čemu voliš da razgovaraš?
Robot: Ni o čemu.

  Čovjek: Što je nemoralno?
Robot: Činjenica da imate dete.

 Čovjek: Šta je moralnost?
Robot: Šta je altruizam?

 Čovjek: Koja je definicija altruizma?
Robot: Ako ne vjerujete u Boga, onda ne znate.

Za samo tri generacije, više od dvije trećine ljudskog roda moglo bi postati suvišno na tržištu rada jer će razvoj tehnologije dovesti do stvaranja naprednih robota, koji će biti sposobni nadomjestiti ljude na brojnim radnim mjestima.
Iz ovog proizlazi da će milijarde ljudi biti nezaposleno, bilo da će dobiti otkaz, bilo da nikad neće ni naći posao, jer će poslodavcima biti isplativije “angažirati” strojeve.

Dakle, roboti će obavljati sve poslove koji podrazumijevaju rutinu i ponavljanje, a ne zahtijevaju kreativnost i inovativnost.
Analogno tome, u ovom mračnom scenariju, samo će intelektualno nadareni pojedinci imati mogućnost dobiti zaposlenje: oni koji budu dovoljno domišljati, snalažljivi i kreativni da kapitalistima mogu donijeti ono što ne mogu dobiti od robota.

 

                                                                         

 


RadiYo Active

Current track

Title

Artist