U ponedjeljak 25.07. u Sarajevu počinje prvi međunarodni Festival književnosti

Written by on 23/07/2016

Program Bookstana namijenjen predstavnicima/ama medija otvara se press konferencijom prvog dana međunarodnog festivala književnosti Bookstan-a, u ponedjeljak u 11 sati u dvorištu knjižare Buybook, kada će svi prisutni imati priliku razgovarati sa ovogodišnjim kuratorom, bosanskohercegovačkim piscem nastanjenim u Americi – Aleksandrom Sašom Hemonom te njegovim i Buybookovim gostom, istaknutim urednikom i kritičarem, Bookstanovim moderatorom Johnom Freemanom.

Tokom festivalskog programa Freeman će predavati na radionicama za mlade kritičare/ke, moderirati nizom književnih predstavljanja međunarodnih gostiju i gošći čija su djela objavljena u izdanju Buybooka te predstaviti posljednji roman Aleksandra Hemona „Kako su nastali Ratovi zombija“ objavljenog za domaće tržište u izdanju Buybooka.

Uz ovu, Hemon na Bookstanu predstavlja i najnoviju knjigu, Povratak u Hemonwood, zbirku kolumni objavljenih na portalu www.radiosarajevo.ba zahvaljujući kojima i dalje djeluje na maternjem jeziku i zahvaljujući čemu imamo kontinuirani uvid u način razmišljanja ovog vrsnog autora.

Uz radionice za mlade kritičare/ke na kojima će predavati, te niz drugih programskih cjelina Bookstana na kojima učestvuje, publika će se sa Aleksandrom Hemonom moći družiti i u završnici Bookstana kada je planiran manje formalni razgovor sa gostom/domaćinom i drugim festivalskim učesnicima.

Uz radionice za mlade kritičare/ke na kojima će predavati, te niz drugih programskih cjelina Bookstana na kojima učestvuje, publika će se sa Aleksandrom Hemonom moći družiti i u završnici Bookstana kada planiramo manje formalni razgovor sa našim gostom/domaćinom i drugim festivalskim učesnicima.

”Gdje je Istok, gdje je Zapad? Gdje se prelazi s jednog na drugi? Može li se razumjeti jedan bez drugog? Može li se biti ili imati oboje? Najlakše je držati ih odvojenim, zamišljati ili graditi zid između njih. Ali šta ukoliko ne može biti jednog bez drugog? Šta ukoliko ne moramo birati? Šta ukoliko je njihovo razlikovanje važno jedino u domenu  geografije? Šta ako postoji književni Festival sa gostima koji stvaraju prostore u kojima nema ni Istoka ni Zapada, nego samo ljudi i njihovih priča”, Hemonov je kuratorski statement i idealan uvid u okvir unutar kog će se održavati prvo i svako naredno izdanje Bookstana.

John Freeman

John Freeman je urednik magazina Freeman's, polugodišnje publikacije novih autora. Napisao je dvije knjige, “The Tyranny of Email” (“Tiranija e-maila”) i “How to Read a Novelist” (“Kako čitati autora romana”), uz kolekciju pjesama “Maps” (“Mape”), koja će izaći dogodine u izdanju Copper Canyona. Njegovi radovi su objavljivani u New Yorkeru, Paris Reviewu i Guardianu. 2014. godine je uredio “Tales of Two Cities” (“Priče dva grada”), antologiju o nejednakosti u današnjem New Yorku. Ove jeseni će objaviti “Tales of Two Americas” (“Priče dvije Amerike”), narednu knjigu u serijalu, koja će sadržavati nove uratke 40 autora o nejednakosti u SAD-u uopšte. Freemanova djela su prevedena na više od 20 jezika. Bivši urednik Grante, živi u New Yorku, gdje je rezidentni pisac na NYU i izvršni urednik Literary Huba.


RadiYo Active

Current track

Title

Artist