Drugi dio flash mob-a na temu “odljev mozgova” održan je danas u Nišu

Written by on 12/08/2016

Sradnja započeta u Zenici, u aprilu 2016. godine između udruženja za razvoj djece i mladih “Otvoreni klub” iz Niša i udruženja “Naša djeca” iz Zenice, nastavljena je danas na glavnom trgu grada Niša, Trgu Kralja Milana. Ova dva udruženja su prigodnim fash mob-om  pokušala prenijeti snažnu poruku mladima, ali i starima o problemu odljeva mozgova koji je veoma zastupljen u ovim dvjema zemljama, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Novinari radija “Active” su danas razgovarali sa predstavnicima i inicijatorima ove saradnje iz oba udrženja, Aldinom Vrškićem ispred uduženja “Naša djeca” Zenica i Jovanom Čanji-Aranđelović ispred udruženja “Otvoreni klub” Niš, o konceptu današnje akcije. Za naš portal oni su izjavili:

Aldin Vrškić: “U sklopu projekta “ZeNiš”, u Zenici,  započeli  smo flash mob.  Željeli smo da pošaljemo
jasnu poruku o odlivu mozgova sa naših prostora jer Bosna i Hercegovina i Srbija su na samom vrhu liste zemalja svijeta iz kojih mladi odlaze. Dio performansa je održan u Zenici gdje su mladi bili sa zastavama Bosne i Hercegovine i sa druge strane sa zastavama zemalja u koje odlaze. Oni su otišli, a na mapi regiona su ostale samo dvije osobe Iite dvije osobe su bile su i na današnjem projektu. Na samom početku stajale su na mapi, a osobe koje su dolazile više nisu imale te zastave Bosne  i Hercegovine i Srbije na sebi jer su primili taj identitet zemlje u kojoj su bili što se jako često i dešava sa našom dijasporom koja dolazi preko ljeta na par mjeseci i ne osjećaju se dijelom Bosne i Hercegovine ili Srbije, što zbog odnosa domaćih ljudi prema njima što zbog njihovog novog stila života.”

Jovana Čanji-Aranđelović: “Evo nas u Nišu na drugom delu projekta koji “Otvoreni klub” radi u saradnji sa organizacijom “Naša Djeca” Zenica i to je jedna jako lepa saradnja. Dakle prvi deo se dešavao u Zenici, gde smo mi bili gosti, a sada je tu kod nas ekipa iz Zenice i zajedno imamo drugi deo flash mob-a kojim ukazujemo na problem odliva mozgova u naše dve države. Možda je našim sugrađanima bilo čudno, pre svega zbog koncepta flash mob-a koji ovde nije toliko popularan s jedne strane, a s druge strane obzirom da je drugi deo, možda im nije bilo potpuno jasno šta želimo da kažemo. U biti oni su u prvom delu nosili dve države, onu iz koje su otišli i onu u koju su otišli i imali su identite obe države. Kako prolazi vreme i ti mladi dobijaju više identiteta zemlje u koju su otišli. To zu zemlje poput Austrije, Nemačke, Amerike, Turske. Gde god da odu oni prosto dobijaju veći deo tog identiteta i mi smo to upravo pokušali današnjim performansom da pokažemo. Sigurna sam da, kada film koji budemo napravili nakon svega ovoga, će spojiti ove dve aktivnosti.”

Na kraju, zajednička reprezentativna poruka ove saradnje je: “Ostajte ovdje!…Sunce tuđeg neba,
Neće vas grijat kô što ovo grije”
Ovo su ujedno i stihovi iz pjesme Alekse Šantića “Ostajte ovdje”. Aleksa Šantić je bosanskohercegovaški pjesnik i akademik srpske nacionalnosti, pa je ekipa smatrala baš ovaj stih naprigodnijom porukom ove saradnje.


RadiYo Active

Current track

Title

Artist