FOTO: Završen drugi Gotiva fest!


PIŠE: Ajla Heralić

Svi ljubitelji prirode i dobre muzike mogli su uživati na Gotiva festivalu, koji je održan od petka do nedjelje, 02 – 04.09.2016. godine, na zeničkom izletištu Smetovi.

Mlada ekipa, njih oko osam već drugu godinu zaredom potrudilo se i organizovalo najveći soundsystem party u Bosni i Hercegovini. Ova mlada ekipa koji već duže vrijeme djeluju u svojoj lokalnoj zajednici kako kroz Zenicafariju, tako i kroz mnoge ulične akcije “Hrana, a ne oružje”, nastavlja da doprinosi nama i Vama, našoj Zenici. Dešavanja ima kada ih prava ekipa kvalitetno i sa srcem organizuje, a na nama je da znamo prepoznati pravu stvar. Ekipa Radija Active medijski je pokrovitelj svih kvalitetnih dešavanja pa tako i Gotive. Naša ekipa premjestila je svoj studio i prenosila uživo sva dešavanja sa Gotive. Očekujemo u narednoj godini više posjetitelja na Gotivi iz same Zenice, jer zašto ne podržati nešto naše i ne promovisati pozitivnu priču, kad je mogla doći ekipa iz daleke nam Australije, preko Španije, Francuske, Švicarske i naših susjednih zemalja, može idući put i još više Zeničana i Zeničanki.

Naravno, nećemo zaboraviti ni volontere koji su pružili svoju nesebičnu podršku kako bi jedan ovakav kvalitetan festival zaživio i kroz narednih nekoliko godina privukao još više posjetitelja.

U nastavku, možete pročitati neke od izjava posjetitelja festivala, ali i sumirani dio o Gotiva festu, ukoliko ste propustili naše prethodne članke.

Održao sam na Gotivi festu jednu zanimljivu radionicu pod nazivom “Slickline”, na kojoj možete da istrenirate svoj um, pojačate svoj fokus da se umno na neki viši nivo podignete, a sve to samo tako što ćeš mozak malo da treniraš hodajući po jednoj običnoj gurtni koja je postavljena nekih 30 cm iznad zemlje. Potrebni su jaka volja i mozak, a ne mišići i važno je očuvati ravnotežu, postići balans. Počeo sam se baviti ovim prije četiri mjeseca, vidio sam to na you tubu, pitao sam se kako oni to rade i tako naručim slickline preko interneta i počnem vježbati. Sada imam četiri slicklinea, hodam po festivalima, družim se i držim radionice upoznajem dobre ljude i pokažem im nešto novo. – Srđan Marković iz Vukovara, voditelj radionice

Tokom tri dana trajanja festivala na prostoru planine Smetovi, tačnije na lokaciji oko planinarskog doma Željezara, organizirano je nekoliko radionica, te edukativni, ekološki, umjetnički i muzički sadržaji. U toku dana, posjetioci su uživali u izložbi slika, rekreaciji, uličnoj umjetnosti, ekološkim temama, kreativnim radionicama. Festival je skrenuo pažnju i na značaj problema divljih deponija, objasniti kako iskoristiti postojeći otpad te kako reducirati količinu otpada tokom života (odnosno, svesti ga na minimum uz primjenu Zero waste management-a).

Za Gotivu sam saznao prošle godine kada nam je gostovala Zenicafaria na lokalnom festivalu. Ja sam iz Sombora, to je jedan ravan teren tako da svaki ispad na planinu i ovakvu prirodu mi predstavlja nešto savršeno. Upoznao sam Majdu koja mi je predstavila ovu priču u najboljem svjetlu i evo me iz Sombora na ovom vašem planinskom svjetlu i baš mi je gotiva. – Aron Čuvardić

Tri dana muzičke i društvene gotive na tri stagea, preko 40 izvođača iz Srbije, Hrvatske, Njemačke, Švicarske i Bosne i Hercegovine za najbolju gotivu za završetak ljeta.

Gotiva je nastala kao ideja prije godinu dana, tačnije u aprilu mjesecu kada smo se odlučili, nakon dugogodišnjeg posjećivanja festivala da pružimo mladim ljudima u Zenici i regionu da osjete taj festivalski vibe, kamperski način života i življenje festivala 0/24h. Inače na festivalima ljudi dolaze samo radi izvođača, a na Gotiva festu imaju priliku da ih upoznaju tokom dana, druže se i razmjenjuju iskustva. – Dino Brljevac, jedan od organizatora festivala

Ove godine na Gotivi su se spojili Dub i Punk – Punk i Dub, kako je to uradio Don Letts davnih sedamdesetih, proširivši reggae melodiju među tadašnje pankere Londona. Punk i Dub su glas naroda, korijeni paćenika koji i dan danas uspjevaju naći vedro nebo za razumijevanje njihovih mozgova u svijetu kapitalizma i Babilona. Punk i Dub su DIY kulture, pune skvotova i soundsystema.

U nastavku Vam donosimo pozitivne radioaktivne talase kroz fotogaleriju:

Revolution Slider Error: Slider with alias fest not found.

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist