FBIH: Istraživanje o upotrebi duhanskih proizvoda i politikama za kontrolu duhana


Ekonomski institut u Sarajevu i PROI provode istraživanje stavova pušača i nepušača o upotrebi duhanskih proizvoda te odredbama prijedloga novog sveobuhvatnog zakona za kontrolu duhana u FBIH.

Ukoliko ste stariji od 18 godina i želite dati svoj doprinos u ovom istraživanju,  popunite anketu.

U nastavku donosimo i informacije o Nacrtu zakona.

Ministarstvo zdravstva FBiH u saradnji sa Udruženjem PROI je pokretač inicijative za donošenje novog Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Novi zakon je odgovor na alarmantno stanje u kontroli i nivoima konzumiranja duhana u BiH, ali i izloženosti posrednom pušenju gdje 8.300 građana/ki izgubi život zbog bolesti direktno uzrokovanih duhanskim dimom svake godine.

Usklađivanje legislative je obaveza Bosne i Hercegovine kao potpisnice Okvirne konvencije o kontroli duhana Svjetske Zdravstvene Organizacije.

Ovaj sveobuhvatni Zakon, za razliku od onoga koji je trenutno na snazi, podrazumijeva: zabranu pušenja na zatvorenim javnim i radnim mjestima, regulisanje prodaje duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, uvođenje novih pakovanja sa uočljivim zdravstvenim upozorenjima, zabranu reklamiranja, promocije i sponzorisanja duhanskih proizvoda te spriječavanje sukoba interesa i osiguravanje transparentnih odnosa između vlade i duhanske industrije.

Zakon se odnosi na sve duhanske proizvode, uključujući nargile (vodene lule), elektronske cigarete i biljne proizvode za pušenje.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfSCFF_rA5jPPXXEQLQ5tLyHzbp_9pDU5-8MoBk_N911ZUPPw/viewform#start=invite


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist