DINO MARKOVIĆ – MLADI ZENIČKI ŠAHISTA


Dino Marković zavolio je šah od malih nogu. Kao dječak od četiri godine posmatrao je penzionere koji su igrali šah i već tada su mu pažnju privukle figure koje se mogu kretati. Nekoliko dana poslije toga bio je kod djeda Bajazida Ahmetagića kojem je prijatelj donio stari, drveni šah. Tada je Dino mislio da je to jedini šah koji postoji. Upravo ga je djed naučio osnovama u šahu, kako nam je sam rekao. To je početak priče o jednom uspješnom šahisti.

Organizovano je prvenstvo na nivou škole kada je Dino Marković pohađao drugi razred OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ i osvojio je prvo mjesto nakon čega je bio zapažen od ŠK „Preporod“. Počeo je trenirati sa Fide Majstorom Enverom Muratovićem.

14079572_1081873551880834_8068261378415581468_n

Dino Marković, mladi zenički šahista, nastupao je na mnogim takmičenjima, a neka od njih su: Kantonalno, Federalno, Državno, Evropsko, Svjetsko, Bosna Open, Travnik Open, Zenica Open, Konjic Open, kao i veliki broj memorijalnih turnira, polufinale ŠK „Preporod“ i „Čelik“, ali i finale ŠK „Preporod“, „Čelik“ i „Napredak“. Svakako, tu su i bajramski, božićni i novogodišnji turniri, kao i vikend turniri. Dino je prvak kantona, federacije i države.

Pitali smo koje bi takmičenje izdvojio kao najteže, a Dino odgovara:

„Svakako je teško i Evropsko i Svjetsko jer igram protiv djece koja dolaze iz drugih zemalja,a naša država nema para da plati nekog da bude sa nama kako bi nas pripremao za partije, dok su druge države u stanju da to urade. Opet imamo dosta dobre rezultate na tim takmičenjima. Naravno, tu je i Državno takmičenje jer se u svakoj grupi nalaze najbolji igrači iz BiH.“

Ovaj mladi Zeničanin je učenik drugog razreda Prve gimnazije u Zenici i od svojih profesora ima veliku podršku.

„Moram da se zahvalim direktoru škole Ilijasu Hodžiću, prošlogodišnjoj razrednici Jasmini Delić i ovogodišnjem razredniku Milenku Karoviću jer mi omogućavaju da idem na turnire,“- Dino Marković.

Sve su medalje, svakako, drage, ali mora postojati najdraža. Dino nam je otkrio da mu je najdraža medalja državnog prvaka BiH, a evo i zašto:

„Da dođeš do toga moraš da prođeš Kantonalno i Federalno takmičenje, a nakon čega igraš protiv djece koja su najbolja u tvojoj grupi. Moraš igrati pažljivo kako bi pobijedio i predstavljao svoju državu na Evropskim i Svjetskim takmičenjima.“

Pitali smo kakvi su planovi ovog mladog šahiste za naredni period.

„Ima dosta jakih turnira koje bih volio igrati, a koji mi nisu daleko, a to su: Zadar Open, Prvenstvo u Novom Sadu i Paračin Open. Pošto mi je sada rejting 2105, imam cilj da postanem Fide Majstor, tačnije da dobijem titulu,a to se postiže tako što moram da pređem preko rejtinga 2300,“- Dino Marković.

Na pitanje šta bi bio njegov najveći uspjeh, Dino kaže:

„Svakako je najveći uspjeh biti član ŠK „Bosna“, postati najbolji igrač u BiH, te osvojiti titulu velemajstora.“

Uzevši u obzir dosadašnje uspjehe, ne sumnjamo u to da će Dino doći do svojih ciljeva, iako, kako nam je i sam rekao, nedostaje mu podrška opštine, te njegovi roditelji su primorani na to da snose troškove svih turnira. Bila bi velika šteta za mladog Markovića da se ne pojavi na određenom turniru zbog nedostatka finansijske podrške, što bi bila velika šteta za sve nas.

Oznake članka:

Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist