Djeca iz Zenice na interkulturalnoj razmjeni u Švicarskoj


“Let us build a world in which children can live” moto je Pestalozzi fondacije iz Švicarske koja povezuje djecu iz cijelog svijeta i omogućava im da uče jedni od drugih.

Trenutno, Fondacija je  u svom dječijem selu u Trogenu pružila mogućnost za 40 djece iz BiH I 40 djece iz Makedonije da se susretenu sa različitim kulturama, religijama i jezicima. Kroz vršnjački dijalog djeca uče o svojim pravima, diskriminaciji, rasizmu, kao i o sebi samima.

U kreativnom okruženju odvija se interkulturalna razmjena između ove dvije države. Razmjenjuju se iskustva, infromacije, želje, običaji, šire se vidici i jača um.

Ovo je prvi put da djeca iz BiH imaju priliku da učestvuju u ovakvom programu ove Fondacije. Dječiji parlament grada Zenica koji djeluje u okviru Udruženja “Nasa djeca” Zenica je u pratnji šest odraslih predstavnika ovog Udruženja stigao u Pestalozzi selo u kojem provodi dvije sedmice.

Nakon prvih sedam dana djeca su  već imala priliku shvatiti prednosti svojih različitosti. Prvi dan radili su na upoznavanju drugih, a nakon toga i na spoznaji vlastitog identiteta. Održali su i su prezentaciju svojih država, gradova i običaja, a tradicionalni plesovi uspjeli su da ih rasplešu i dodatno povežu.

Zajednički život naučio ih je  odgovornosti, toleranciji i međusobnom uvažavanju.

U ovakvom okruženju, u kojem je sve kreirano za djecu, djeca su ponukana da razmisle o važnim pitanjima i životnim vrijednostima o kojima ne žele ili nemaju vremena da misle u svojim komfornim zonama.

Vikend je rezerviran za odmor od intenzivnog programa koji se realizira svaki radni dan od 9 do 12 h i od 14 do 17 h, pa djeca imaju priliku da posjećuju atrakcije ovog dijela Švicarske. Do sada, posjetili su Luzern, St. Gallen, uživali u nevjerovatnim mogućnostima švicarskog muzeja nauke – Technorami, kao i u prirodnim ljepotama Rajninih vodopada.

Naredne sedmice djeca će nastaviti učiti o interkulturalnosti, jednakosti i poštivanju drugačijih, a i realizirat će  dvije radijske emisije u kojima će govoriti o svojim iskustvima. Za emisije su već snimili najavni jingle, a iste će biti emitirane na radiju Power up iz Švicarske, 19. i 20. januara u periodu od 15 do 17 h. Emisije će prenositi radio Active koji možete slušati na 88,5 FM ili online na www.activezenica.org.

Vjerujemo da pružanjem ovakvog pogleda djeci stvaramo svijet u kojem  mogu živjeti, svijet u kojem će kada odrastu biti vođeni istinskim vrijednostima, svijet koji će biti bolje mjesto za život njihovoj djeci.

Ovdje možete pogledati galeriju slika nakon prve sedmice.

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist