Danas se obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Written by on 02/04/2017

Odlukom Generalne skupštine UN-a, 2. aprila širom svijeta obilježava se Svjetski dan svjesnosti o autizmu.
Prema nekim svjetskim podacima, učestalost autizma je u stalnom porastu, a češći je kod dječaka nego kod djevojčica.
U Bosni i Hercegovini ne postoje zvanični podaci o broju djece u autističnom spektru. Međutim, evidentno je povećanje broja djece s tim razvojnim poremećajem, piše Oslobođenje.ba.
Udruženje “Svijet u slikama” iz Zenice i ove godine obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu, na Trgu Alije Izetbegovića sa početkom u 11h, u sklopu čega su pripremili različite aktivnosti.
Autizam je kompleksan razvojni poremećaj čiji je specifičan uzrok još nepoznat. Prema epidemiološkim istraživanjima, na 10000 novorođene djece rađa se 4 do 5 djece s autizmom. Kada je riječ o autističnom spektru poremećaja govori se o 10 do 15 djece na 10000 novorođenih. Autistične osobe imaju teškoće u komunikaciji i socijalnim odnosima, te se opiru svakoj promjeni navika. Njihovo ponašanje obilježava nezainteresiranost za druge, mehaničko ponavljanje pojedinih pokreta ili radnji, te neuobičajeno vezivanje za neki predmet. Neka autistična djeca pokazuju iznimne motorne, matematičke i druge vještine. Osobe s autističnim poremećajem imaju niz životnih teškoća.

Foto: Zagreb.hr


RadiYo Active

Current track

Title

Artist