Višestruko nagrađivana predstava “Drang nach Westen” na Black Sea festivalu u Turskoj


Nakon izuzetnog uspjeha na 33. regionalnim susretima pozorišta/kazališta BiH u Brčko Distriktu, predstava „Drang nach Westen” (Prodor na Zapad) nastala prema dramskom tekstu bh. spisatelja Dragana Komadine, u režiji Lajle Kaikčije i produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, nastavlja svoj festivalski život, ovaj put na međunarodnoj festivalskoj pozornici

Bosansko narodno pozorište Zenica jedina je teatarska kuća iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona koja je prošla zvaničnu umjetničku selekciju Internacionalnog Trabzon Black Sea teatarskog festivala sa svojom predstavom „Drang nach Westen“, koja će tamošnjom festivalskom publikom biti izvedena u petak, 19. i subotu, 20. maja ove godine.

Internacionalni Trabzon Black Sea teatarski festival nastao je u organizaciji Državnog teatra Turske sa sjedištem u Ankari. Festival traje četrnaest dana, a kao svoj osnovni cilj ističe razvijanje umjetničkih veza između zapadnih i istočnih kultura. Na ovogodišnjem Trabzon Black Sea festivalu, pored Bosne i Hercegovine i zeničkog Pozorišta, učešće uzimaju teatarski ansambli iz Litvanije, Kazahstana, Rusije, Ukrajine, Španije, Turske i Rumunije.

Predstava “Drang nach Westen” predstavlja pozorišnu priču koja snažno oslikava odraz vremena u kojem živimo. Kroz sudbinu jedne prosječne zeničke porodice predstavljena je sva složenost ozbiljne problematike masovnih odlazaka iz zemlje, ali i drame onih koji ostaju. Ova predstava je svojevrsno svjedočanstvo sadašnjeg trenutka neizvjesnosti i nesigurnosti, a dramski tekst koji je nastajao i razvijao se u procesu rada na predstavi zasigurno može predstavljati vrijedan historijski materijal budućim generacijama.

Glumački ansambl ove predstave predvodi Izudin Bajrović, gostujući glumac – direktor i prvak Drame Narodnog pozorišta Sarajevo, te glumice i glumci iz ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Saša Handžić, Uranela Agić-Burina, Lana Delić i Enes Salković, najnagrađivaniji mladi bh. glumac.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist