Aktivnosti u Zenici kao znak solidarnosti ženama preživjelim ratno seksualno nasilje


U ponedjeljak , 19. juna, se obilježava Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u konfliktu, koji je  prvi put u našoj zemlji obilježen 2016. godine.

Udruženje “Medica”  ove godine u saradnji sa preživjelima ratnog silovanja i seksualnog nasilja, pokreće kampanju obilježavanja 19. juna. Shodno tome, Udruženje je  snimilo  autentične priče preživjelih pod nazivom “Još uvijek smo žive” i  “Stop stigmatizaciji preživjelih seksualno nasilje i silovanje”. Također, u okviru kampanje objavljen je i poziv za sve građane i građanke Zenice da se pridruže kampanji jedna haljina/odjevni predmet u znak solidarnosti ženama preživjelim ratno seksualno nasilje, u BiH ali i šire u svijetu.

“Poklanjanjem vaše jedne haljine ili odjevnog predmeta doprinosite izložbi koja ce se održati u Ženevi, 29.06.2017. godine i kada će organizatori pokušati darovane haljine/odjevne predmete prodati za sredstva usmjeriti za potrebe žena preživjelih ratnog seksualnog nasilja. Vaše haljine/odjevne predmete možete dostaviti u „Medicu“ Zenica, Krivače 40 svakim radnim danom od 7.30 – 17.00h do 20.06.2017.” poručili su iz Udruženja “Medica”.

Video priče u trajanju od 4 minute pogledajte ovdje:

Udruženje „Medica“ Zenica  od 1993.godine pa sve do danas kontinuirano radi i pruža sveobuhvatnu podršku i pomoć preživjelima ratnog silovanja i seksualnog nasilja, te se zalaže za smanjenje stigmatizacije koja je usmjerena ka preživjelima.

 

 

 

Oznake članka:

Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist