Sutra na EXIT-u tribina na temu: Čiji je NAŠ jezik?


8. jula na EXIT festivalu, u ulici aktivizma, u 19:30 h, pokret “Novi optimizam”, oslanjajući se na debatu nedavno započetu u regionu, organizuje tribinu povodom Deklaracije o zajedničkom jeziku.

Govorimo li u regionu jednim jezikom ili nam je potreban prevodilac između službenih jezika Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije? Da li je jezik koji se u Jugoslaviji nazivao srpsko-hrvatski / hrvatsko-srpski, jedan jezik koji je nakon raspada Jugoslavije dobio četiri “nova” naziva, ili je taj jezik oduvijek bio – kako neki tvrde – “politički konstrukt” i “rezultat određene ideologije” koji je nestao sa raspadom bivše, zajedničke zemlje? Kako razmišljati i govoriti o zajedničkom jeziku danas? Kako se odnositi prema ovoj pojdeli jezika koja, u praktičnom smislu, često ima negativne poslijedice – jer podjela jezika stvara i podjelu među ljudima? Kako se sve manipuliše podjelom jezika u regionu? Sa druge strane koje su prednosti regiona u kom se razumijemo? Kojim jezikom govore mladi? Kako oni razumiju SVOJ jezik? Kakvi su odgovori lingvista, umjetnika, javnosti i ljudi, koji žive i konstruišu se u ovom regionu? 


Da li je vlasništvo nad jezikom privatna stvar, gdje smo i kad podvukli linije, upali u vrtlog besmislenog i insistiranja? Na kraju, da li se razumijemo? Da li razumijemo policentričnost našeg jezika?

Tribina pokreta “Novi optimizam” O ZAJEDNIČKOM JEZIKU ima za cilj da nastavi debatu nedavno započetu u regionu povodom Deklaracije o zajedničkom jeziku, koja, između ostalog, skreće pažnju na negativne kako kulturne, tako i društvene i ekonomske posljedice političkih manipulacija jezikom u četiri države regiona – Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Među negativnim posljedicama navode se segregacija djece u višenacionalnim sredinama, kao i nepotrebno prevođenje u medijima i administraciji. Deklaracija o zajedničkom jeziku jedan je od rezultata projekta JEZICI I NACIONALIZMI, pokrenutog od strane udruženja KROKODIL, čiji je osnovni cilj da se kroz dijalog sa lingvistima i drugim stručnjacima otvori tema postojanja četiri „politička“ jezika u navedenim državama.

U okviru tribine, biće lansirana aplikacija MOJ JEZIK! Ideja aplikacije je da na zanimljiv način odgovori na pitanje kojim se jezikom govori u regionu? Da li to što si iz Crne Gora, Bosne i Hercegovine, Hrvatske ili Srbije zaista utiče na tvoju mogućnost da razumiješ ekipu iz regiona, da prevedeš englesku riječ love, ili francusku riječ l’amour na SVOJ jezik i znaš da ćemo svi razumijeti? Da budeš ponosan što razumiješ i to razumijevanje shvatiš kao vrijednost. Da u par klikova, to znaju i tvoji drugari. Da ti je Deklaracija o zajedničkom jeziku bliska, tvoja.

Specijalni gosti tribine biće HEROJI djeca iz Jajca (BiH) koji su se nedavno pobunili protiv segregacije i etničkih podjela u školama, kada je vlast odlučila da formira novu školu koja bi bila isključivo za djecu bošnjačke nacionalnosti. Njihovim predstavljanjem promovisaćemo uspješnu praksu, odnosno otpor srednjoškolaca da prihvate segregaciju u školskim klupama, koja je samo početak mnogih drugih podjela u društvu. 

Predstavljanje djece iz Jajca je omogućeno uz suradnju sa organizacijom “Naša djeca” Zenica, čiji će predstavnik također učestvovati na tribini.

Moderatorka tribine: Milena Minja Bogavac, spisateljica i pozorišna umjetnica

Na tribini govore:

Snježana Kordić, lingvistkinja i autorka knjige „Jezik i nacionalizam“
Vladimir Arsenijević, pisac i predsjednik udruženja KROKODIL
Teofil Pančić, novinar i publicista
Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar
Vlatko Sekulović, aktivista pokreta “Novi optimizam”


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist