Savjeti za studente- sedmi dio


Ah, došlo je to najljepše doba u životu jednog studenta.  Junsko-julski ispitni rokovi se završavaju. Ša je bilo, bilo je. Nešto se položilo, nešto nije. Ima septembar, nada, spas studenata. Ili barem onih koji su neodgovorini kao što smo to nekada mi bili. Kako god, ljeto je u cvatu i bliži se odmor, zasluženi odmor.  Postavlja se jedno od gorućih pitanja- kako ga provesti?

Ideje su tu, želje također, a ako niste planirani ništa da radite dok traje pauza, onda imate vremena i za odmor. Ostaje još samo glavni problem sirote studentarije, problem novca. Naravno, to nije razlog da se ne zabavite i ne doživite ljetnu avanturu. Eto par savjeta i kako:

  1. Kampiranje – Ako vam luksuz ne predstalvja toliki problem, kampovanje uz par istomišljenika predstavlja pun pogodak. Treba napomenuti da je večina kampova jako dobro uređena i obično imaju bolu lokaciju od nekih hotela. Njihove lokacije se mogu naći na internetu i dostupne su. Adekvano se opremite i pravac na kampovanje.
  2. Volontiranje- Za otvorene osobe ovo je odlična prilika da provedu nekoliko dana na egzotičnim mjestima uz minimalne troškove. Naravno, treba napomenuti da je potrebno kao volonter ponuditi vještine organizaciji za koju volontirate. Pored toga to je odlično životno iskustvo koje možete navesti bez problema u svoj CV.
  3. Couchsurfing- Da smo ovu opciju pomenuli prije nekih 5 godina, rekli bismo da je rezervisana za one odvažnije pustovole, ali danas je to jedan rasprostranjen način traženja prenočišta. Ne postoji dio svijeta gdje neko ne nudi „svoj kauč“. Odlična prilika da upoznate nove ljude, samim tim i nove kulture za praktički nula novaca. Couchsurfing9flatsWimdu ili Airbnb su jedne od poznatijih stranica za putnike.
  4. „Last minute ponude“- Ukoliko vam nije bitno gdje putujete, a željeli bi da putujete onda je ovo povoljna opcija za vas. to je kraći rok polaska u ludi provod, to je i ponuda jeftinija. U ovakvim ponudama se obično radi o turističkim mestima na koja su mnogi želeli da otputuju, ali su iz nekih razloga u tome bili sprečeni i zbog toga otkazali svoje rezervacije. U sezoni ovakvih ponuda ima najvise i u svim vrstama smeštaja, pa ako niste previše izbirljivi, lako ćete naci neku ponudu u koju ćete se idealno uklopiti.
  5. Lokalna putovanja- Za dobar provod nije potrebno otići daleko, dovoljno je samo promjeniti sredinu, a naša zemlja nudi toliko odličnih lokacija za posjetit da će vam trebati mnogo više od jednog odmora da ih sve posjetite. Ponude su različite, da li želite da se kupate i sunčate ili da šetate obroncima neverovatne prirode, slobodno samo odaberite. Navest ćemo neka od najpoznatinih:

Prokoško Jezero, Vrelo Bosne, Mostar, Plivska jezera, Jajce, Vodopadi Kravice, Kastel-Banja Luka, Nacionalni Park Sutjeska, Travnik-Stari grad, Nacionalni park Una, Kanjon rijeke Tare, Eko Kamp Ljekarice, Panonska jezera, Tuzla, Park prirode Hutovo Blato, Tvrđava Gradina, Tešanj, Stari grad Blagaj-Buna, Bosanskohercegovačka prašuma Perućica, Spomenik prirode, spilja Vjetrenica, Stari grad Počitelj, Kraljeva Sutjeska-Bobovac, Bosanska Troja – Gabela, Bosanske piramide – Visoko, Dobojska tvrđava Gradina, Kamene kugle – Zavidovići, Park prirode Tajan – Zavidovići, Kanjon rijeke Rakitnice, i mnoga druga.,

  1. Internet – Koristite blagodeti interneta, upoznajite dobre ljude. Postoji dosta stranica koji nude zajednička putovanja i druženja za mlade. Proširite vidike i otvorite srce.

Nadamo se da smo vam pomogi da odlučite gdje ići i kako. Želimo vam ugodan odmor.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist