Izložba „Iz zbirke matrica i pečata Arhiva BiH“ u Muzeju Kaknja


Javna ustanova Kulturno-sportski centar – odjeljenje Muzej Kaknja, u saradnji sa Arhivom Bosne i Hercegovine, povodom obilježavanja Dana Povelje Kulina bana organizuje izložbu pod nazivom „Iz zbirke matrica i pečata Arhiva BiH“.

Arhiv Bosne i Hercegovine posjeduje jedinstvenu kolekciju matrica iz raznovrsnih oblasti, najviših organa zaknodavne i izvršne sudske vlasti, oblasnih okružnih organa, ministarstva, komiteta, savjeta, sekretarijata, narodnih odbora i uprava, iz prosvjete, nauke, kulture.

Cilj izložbe jeste da se izlože različite izvorne forme pečata, štembilja i žigova ili matrica kojima se očituju ljepote pečatoslovlja, a svaki na svoj način svjedok je nenadmašive važnosti kroz historiju.

Nakon što je ova izložba doživjela izniman uspjeh, čast nam je da našoj lokalnoj javnosti po prvi put predstavimo ovu jedinstvenu izložbu. Izložba je namijenjena svim generacijama, koji imaju želju da se upoznaju sa pečatima iz različitih perioda.

Otvorenje izložbe bit će upriličeno u ponedjeljak 28. augusta 2017. godine u Muzeju Kaknja sa početkom u 18:00 sati.

Pozivamo sve zainteresovane da posjete izložbu koja će biti dostupna za javnost do 28.09.2017. godine.

Kulinova povelja nosi tačan datum svoga postanka – napisana je 29. augusta 1189. godine na pergamentu. To je prvi i najstariji pravni dokument u cijelome (južno)slavenskom svijetu koji je pisan na papiru sa posebnim jezičnoizražajnim i kulturnohistorijskim vrijednostima.

JU KSC KAKANJ

FB event


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist