Dan bez automobila i ove godine biće obilježen uz mnoge aktivnosti + Kritična masa


U petak, 22.09.2017. godine, biće održana kritična masa i obilježen Dan bez automobila. Na inicijativu Udruženja mladih “Priroda i društvo”, Grad Zenica se i ove godine pridružuje akciji promocije zdravih i alternativnih vidova saobraćaja zatvaranjem za saobraćaj ulice Talića brdo u centru grada. Detaljna satnica i informacije o programu će biti objavljene u narednim danima.
Kritična masa starta u standardnom terminu od 17 sati.

Evropski dan bez automobila predstavlja krunu obilježavanja sedmice mobilnosti tokom koje se gradovi i zemlje EU takmiče koji će da pruži bolje uvjete svojim građanima za alternativni prevoz, u cilju smanjenja emisija zagađivača u zrak. Bosna i Hercegovina još uvijek nije u EU, ali nas to ne sprečava da se i naš grad pridruži ovoj akciji i da ovaj dan proslavimo na simboličan način.

Kako je Dan bez automobila prošle godine obilježen možete pogledati klikom OVDJE.

Zamislite samo jedan dan bez automobila? Dan bez štetnih izduvnih gasova, dan bez buke, dan sa mnogo više mjesta za aktivnosti građana na ulicama grada?Cilj je da na simboličan način obilježimo dan za pješake, bicikliste, rekreativce. – poručuju organizatori.

Aktivnosti predviđene za 22.09.2017. godine:

Zabava:
-Ukrašavanje/uljepšavanje bicikla + takmičenje Miss Bicyclette (za dame)
-Wheelie – vožnja “na zadnjem” + takmičenje Wheelie master (za dečke)
– Podjela informativnih materijala, voćki/zdravih namirnica – promocija zdravih navika uz pomoć naših prijatelja sa Institut za zdravlje i sigurnost hrane)
– Mini otvorenje nove biciklističke nadstrešnice – parkinga za bicikle (Pro Bike Zenica) – opcionalno
– Zumba na otvorenom sa Dilom
– Kritična masa – promotivna gradska biciklistička vožnja
– Besplatno mjerenje krvnog pritiska ( Institut za zdravlje i sigurnost hrane)
– Podjela osvježavajućih napitaka

*Detaljna satnica i informacije o programu će biti objavljene u narednim danima.
* Kritična masa starta u standardnom terminu od 17 sati. Ruta će biti objavljena naknadno. Ponesite standardnu opremu, ne zaboravite osmijehe i bicikla 🙂

Pozivamo sve građane da od 16. do 22. septembra (a naročito na 22.09. na Dan bez automobila) smanje ili potpuno eliminiraju vožnju automobila. Umjesto toga – vozite bicikl, dijelite prevoz do skole/fakulteta/posla, koristite javni gradski prevoz ili jednostavno koristite vlastite noge i prošetajte. Uvidjet ćete kako je to ljepši, jednostavniji, jeftiniji, ekološki efikasniji, a nerijetko i vremenski mnogo brži način prevoza u gradu.


Preko 60% danskih parlamentaraca koriste bicikl kao prevozno sredstvo. Ipak, našim natprosječnim parlamentarcima, te prosječnom bh. građaninu je to nepojmljivo. Zašto, kad nam je standard možda utoliko niži od danskog?
Pokušajmo promijeniti naše životne navike i prihvatiti činjenicu da promjenom sebe i svojih navika, mijenjamo i svoju sredinu. – napominju organizatori.

Više o Danu bez automobila


Dan bez automobila je završni dan Evropske/ svjetske sedmice mobilnosti (16 – 22. septembra) – kampanje koja nastoji ukazati na prednosti korištenja alternativnih načina prevoza.
Osnovna namjera pokretača akcije bila je skrenuti pažnju građana na problem prevoza automobilima, povećati osjetljivost javnosti na gorući problem onečišćenja zraka u velikim gradovima, te ponuditi zamjenski i masivni gradski prevoz.
Ove godine, moto kampanje je Dijelimo! Studije pokazuju da korištenje zajedničkog prevoza može imati pozitivan uticaj na naš grad: npr. svaki automobil koji podijelimo, uklanja prosječno 15 privatnih automobila sa puteva.
Dijeljenje nam omogućuje i da lakše kombinujemo tipove prevoza. Vožnja automobila, vožnja biciklom, javni prevoz – sve je bolje kada dijelimo.

Dan bez automobila je i građanska akcija i inicijativa, ovom danu se mogu pridružiti svi građani, neformalne grupe i udruženja koja promovišu zdrav život, ekologiju, alternativni transport itd. Ako se i vi na neki simboličan nažin želite pridružiti obilježavanju Dana bez automobila, javite nam se privatnom porukom.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist