Talentovana Amina Islamović za Active govorila o privatnoj galeriji fotografija


Amina Islamović iz Zenice, koja ima 19. godina i studira na Filozofskom fakultetu u Zenici, odsjek za kulturologiju, govorila je za Radio Active o privatnoj galeriji fotografija.

Amina je bila gošća u emisiji Frekvencija pozitivnog u nedjelju, 15.10.2017. godine, i tim povodom donosimo Vam i pisanu verziju njenog portreta i gostovanja, naravno na radioaktivni način.

Fotografijom sam se počela baviti prije pet godina. Više sam se počela interesovati za fotografiju godinu dana kasnije kada sam upisala srednju školu, gdje sam išla na fotografsku sekciju. Tu sam upoznala moju današnju mentoricu koja me je naučila svemu što danas znam o fotografiji. Ja se bavim arhitektonskom vrstom fotografije i oduvijek sam u toj vrsti fotografije pronalazila najveću inspiraciju. Također, radim neke neuobičajne portrete ljudi, tj. fotografiram ljude iz drugačijih perspektiva, te se baziram na neke sitnice na tijelima i pokrete. Kao što sam već navela, pohađala sam kurs fotografije tačnije sekciju koja je nešto kasnije prerasla u jednu stalnu grupu ljudi koji su radili zajedno. Tu grupu smo nazvali Creativeshooting team, koji i dan danas djeluje uz nove članove. Sa Creativeshooting team-om sam imala nekoliko izložbi u BiH, tačnije u Zenici, Sarajevu, Banja Luci, Mostaru i Doboju. Posebno bih izdvojila izložbu u Banja Luci koja je bila u sklopu projekta u suradnji sa njihovom gimnazijom.

Do sada sam napravila stotine fotografija od kojih desetine spadaju u koncepte koje sam radila na određenu temu. U budućnosti se naravno vidim kao profesionalnog fotografa, ali mislim da ću to više raditi iz hobija, a ne kao stalno zaposlenje.

Za kraj, voljela bih poručiti ljudima da malo više obraćaju pozornost na fotografiju kao umjetnost i da više analiziraju cijelu priču iza iste. Puno dublje značenje fotograf želi poručiti gledaocu. Ipak, fotografija nije samo to, ona je i umjetnina.

Dozvoljeno preuzimanje teksta u obavezno navođenje izvora:
Fotografije: Amina Islamović
Tekst: Ajla Mrkaljević (www.activezenica.org)


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist