Studio Teatar: Predstava “Dječak koji ne želi da odraste” bit će odigrana u školama širom ZDK


Studio Teatar iz Zenice krajem proteklog mjeseca krenuo je realizirati projekat „Pozorište, pravo svakog djeteta.“

Inicijativa se javila unutar teatarske trupe “Studio teatar”, a plan je da se predstava “Dječak koji ne želi da odraste” odigra u najudaljenijim osnovnim školama u Zeničko-dobojskom kantonu.

Želja ekipe Studio Teatra je da predstavu pogledaju djeca koja možda nikada nisu imala priliku gledati profesionalne glumce na sceni. To ćemo učiniti na taj način što ćemo mi kao tetarska trupa koja je u nezavisnoj produkciji napravila predstavu za djecu, otići u najudaljenije osnovne škole na području ZDK, i tamo odigrati predstavu, kazali su nam iz Studio Teatra.

“Dječak koji ne želi da odraste”

Predstava „Dječak koji ne želi da odraste“ ima u potpunosti pedagoško-odgojnu ulogu koja se ogleda u unapređivanju komunikacijske i receptivne vještine, afirmaciji sistema vrijednosti koji je neprolazan, razvoj ljubavi prema porodici, prirodi, životinjama, prijateljstvu i međusobnom uvažavanju, te razvoj čitalačkih interesa i čitalačke kulture. Predstava je rađena u nezavisnoj produkciji.

Priča je to o dječaku Dini koji ne želi da odraste jer je sretan u svom svijetu mašte, igre, pjesme i plesa, i ne želi postati dio svijeta odraslih u kojem svi negdje žure, trče, i nemaju vremena za ono što je najvažnije a to je porodica.

Predstavu igraju Nusmir Muharemović i Zlatan Školjić, a projekat će se realizirati u 12 općina.

Jedan od glavnih ciljeva projekta je učiniti teatar dostupnim svima podjednako, ili se barem potruditi da on dijelom postane dio odrastanja i djeci koja žive na selu. S toga je naša obaveza da učinimo barem male korake koji će ispravljati isključenost ove kategorije stanovništva kada je u pitanju konzumiranje umjetnosti, u ovom slučaju, konkretno, teatra. Želja nam je da razvijemo dječja interesovanja za pozorište, uspostavimo naviku odlaženja u pozorište, ali i da im pomognemo da bolje razumiju teatar, ističu iz ovog udruženja.

Osim toga, ovaj projekat uključuje i škole za obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u psiho-fizičkom razvoju, pa je baš zbog toga prva u nizu škola u kojoj je odigrana predstava upravo Školi za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u psiho-fizičkom razvoju Zenica.
Gluma je igra.

Ako je gluma igra, a jeste, onda je ona najbliža najmlađma. Ako je gluma igra, ona bi trebala biti sastavni dio odrastanja svakog djeteta. Pozorišna predstava je najbolji način da se kod najmlađih podstiče razvoj mašte i kreativnosti, zaključuju iz Studio Teatra.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist