Osjećamo li netoleranciju između religija u našem gradu?


Poštujemo li, uvažavamo li i prihvatamo li različitosti u našem gradu? Tražimo li ljepotu u razlikama? Učimo li svoju djecu toleranciji?

Sutra je Međunarodni dan tolerancije i bit će obilježen u Muzeju grada Zenica od 11 do 14 h. U okviru obilježavanja, nakon uvodnih izlaganja, bit će prezentovani rezultati istraživanja o percepciji mladih sa područja grada Zenica o prisutnosti mržnje u društvenim medijima; kao i stalna postavka Muzeja. U obilježavanju ovog dana učešće će uzeti radio “Active” koji će izmjestiti svoj studio i uživo za naše slušatelje pratiti tok obilježavanja kroz dvije live emisije –STANDBY i Zenica-Niš calling (u saradnji sa “Super Radiom” iz Niša).

Emisija STANDBY  je na programu od 10 do 12 h,  i kroz svoje redovne rubrike će pratiti agendu obilježavanja Međunarodnog dana tolerancije.  Agenda počinje uvodnim obraćanjima u kojima će biti govora o značaju obilježavanja Međunarodnog dana tolerancije. U emisiji  će biti predstavljena i stalna postavka Muzeja; kao i rezultati istraživanja o percepciji mladih sa područja grada Zenica o prisutnosti mržnje u društvenim medijima. 

Nakon pauze, od 12.30 do 13.30 h, sa Super Radiom iz Niša uživo ćemo realizirati specijalno izdanje emisije Zenica-Niš calling . Anketirali smo naše sugrađane (u Zenici i Nišu) na pitanje osjećaju li netoleranciju između religija u svom gradu? Anketu poslušajte sutra u emisiji, a gosti emisije u zeničkom studiju bit će predstavnici Međureligijskog vijeća; a u niškom studiju gostovat će Maja Kamenov iz Centra za razvoj civilnih resursa i predstavnici Islamske zajednice Srbije. U rubrici “Čaršijom” predstavljamo religijske objekte iz Zenice i Niša.

Obilježavanje Međunarodnog dana tolerancije organizira neformalna koalicija za borbu protiv mržnje „Positive Tolerance” u saradnji sa koalicijama iz općina Jajce, Gornji Vakuf-Uskoplje, Vitez, Zavidovići i Doboj. “Cilj je ukazati na važnost promocije tolerancije i međuetničkog razumijevanja sa posebnim akcentom na viđenje mladih o prisutnosti mržnje u društvenim medijima” ističu organizatori.

Koalicija „Positive Tolerance“ je formirana 20. aprila 2017. godine i okuplja udruženja: Budimo prijatelji, Centar za mlade „INPUT“, Centar ženskih prava, Forum građana, Lotos, Naša djeca, Savez izviđača grada Zenice, Učitelji bez granica, Kam i Extreme Bosna service Zenica. Svrha postojanja koalicije „Positive Tolerance“ jeste osnaživanje i promoviranje društvene povezanosti u gradu Zenica.

 

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist