ULAGANJE U DJECU JE ULAGANJE U BUDUĆNOST: Održana promocija dječije verzije LAP-a, časopisa “Smišljam” i videa “We are the kings”


Povodom obilježavanja Međunarodnog dana djeteta, Udruženje „Naša djeca“ Zenica je sa predstavicima Dječijeg parlamenta koje djeluje u sklopu Udruženja, organizovala promociju dječije verzije Lokalnog akcionog plana za djecu u Muzeju grada Zenica, danas 24.11.2017. godine, sa početkom u 11 h.

Lokalni akcioni plan za djecu usvojen je na 15. Sjednici Gradskog vijeća, održanoj 28.aprila 2016. godine,  a izradila ga je radna grupa koju je imenovao Grad u partnerstvu sa Udruženjem “Naša djeca” Zenica koje je provelo istraživanje sa roditeljma, djecom i profesionalcima. Istraživanje sa djecom su proveli članovi grupe Dječiji parlament koje djeluje u sklopu Udruženja, te su mišljenja i sugestije djece uključena u Akcioni plan.

Djeca imaju prirodnu potrebu da učestvuju u lokalnoj zajednici, da reagiraju na određene pojave kada je ugroženo njihovo pravo ili pravo njihovih vršnjaka. Kako bi ovaj dokument učinili dostupnim i razumljivim svoj djeci, članovi i članice grupe Dječiji parlament su prilagodili dokument i danas ga na zanimljiv način predstavili u muzeju. Iskoristili su priliku da napomenu kakve rezultate bi donijela implementacija ovog dokumenta, a to je da bi broj siromašne, neobrazovane i bolesne djece bio smanjen. Dokazali bi još jednom da djeca-mladi mogu da učine promjene na bolje. Dobili bi osnažene generacije koje će nastaviti borbu ovih danas.

 

Nakon promocije dječije verzije LAP-a, uslijedila je i promocija multimedijalnih sadržaja nastalih u sklopu Multimedijalne škole ( “Smišljam” – časopis za djecu i mlade i video “ We are the kings ”).

Promociji su prisustvovali učenici i učenice iz osnovnih i srednjih škola iz Zenice, kao i donosioci odluka, predstavnici javnih ustanova i nevladinih organizacija. A kako je to sve izgledalo iz njihove perspektive saznajemo u nastavku.

„Ja sam učenica OŠ „Skender Kulenović“, meni je jako drago što sam danas prisustvovala ovom događaju, monogo mi se dopada i jedva čekam da pročitam časopis „SMIŠLJAM“.  Drago mi je što ste uspjeli izdvojiti neke izjave djece, jer naš glas je najvažniji, mi smo djeca budućnosti.“  – Sara Baručija, VIII razred.

„Danas smo imali priliku da učestvujemo u prezentaciji aktivnosti  Udruženja „Naša djeca“ Zenica,  prezentacije plana aktivnosti mladih u Zenici. Ovo je za svaku pohvalu, govori o tome da mladi u ovom gradu imaju šansu da ostvare ono što žele.“ –  Miroslav Budiša, pedagog – Mješovita srednja industrijska škola

„Veoma sam ponosna što smo predstavili ono na čemu smo radili dugo, ali sa ljubavlju. Ovo je za nas, članove organizacije, veliki uspjeh i naravno da ćemo nastaviti sa našim radom. I samo još želim reći da sam se danas osjećala presretno, jer smo ispunili još jedan naš cilj kako bi sva djeca bila sretna zdrava i nasmijana.“  – Lejla Komarac, članica Dječijeg parlamenta.

„Pa kada smo pravili plan, htjeli smo da imamo i neke interaktivne elemente, ali nismo ni slutile da će na kraju ovako ispasti. Drago mi je da je sve ispal, pa mogu slobodno reći, i puno bolje nego što smo zamislili. Sve je nekako bilo spontano i puno emocija i ja sam po ko zna koji put, sretna i zahvalna što sam dio ove priče i što poznajem ove divne ljude.“ –  Adna Kepeš, članica Dječijeg parlamenta.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist