Sedmica u znaku prava djece: MOJ GLAS JE BITAN u medijma, kulturnim i obrazovnim institucijama


20. novembar se u svijetu obilježava kao Međunarodni dan djeteta, jer je upravo na taj dan usvojena Konvencija o pravima djeteta, kojom su utvrđena prava djece. Bosna I Hercegovina je potpisala i ratifikovala navedenu Konvenciju, te se time obavezala da će poštivati prava djece. Na ovaj dan, nastoji se ukazati na značaj ostvarivanja prava djece, kao i posljedice koje nastaju usljed nepoštivanja istih. Ove godine fokus je bio na aktivnom učešću djece u obilježavanju Dana djeteta, odnosno ostvarenju prava da se čuje glas djeteta. Tako su djeca preuzela da obavljaju različite funkcije koje inače obavljaju odrasli.

Udruženje “Naša djeca” Zenica i Dječiji parlament su povodom obilježavanja Dana djeteta realizovali niz aktivnosti, koje su prvenstveno bile namijenjene djeci. Dan je započeo sa jutarnjim programom radija “Active” koji su vodile Adna i Hena, članice Dječijeg parlamenta, koje su snimile i prve dječije vijesti emitovane u programu. Kroz program su ugostile 8 učenika iz Osnovne škole “Skender Kulenović”, koji su pričali o dječijim pravima, (ne)poštivanju istih, edukaciji o pravima u školi. U poslijepodnevnim satima, Radio je izmješten u ZEDU-u gdje se obilježavala Evropska sedmica robotike. Jedan dio parlamentaraca je vodio program zajedno sa drugom djecom koja su se priključivala, a drugi dio je na edukativnom štandu informisao vršnjake o njihovim pravima. Tokom dana, član Dječijeg parlamenta, Denis je vodio emisiju na Radiju Zenica, a navečer je otvorio informativni program na TV Zenici i poželio svoj djeci sretan njihov dan. Ovaj dan je podržana i manifestacija posvećena dječijim pravima u Osnovnoj školi “Skender Kulenović”.

Cijela sedmica je nastavljena u znaku prava djece, pa su tako članovi Dječijeg parlamenta na kraju sedmice, u Muzeju grada Zenica, pripremili manifestaciju na kojoj su predstavili dječiju verziju Lokalnog akcionog plana za djecu grada Zenica, časopis Smišljam, kao I video We are the kings. Manifestacija je započela pjesmom članice Dječijeg parlamenta, Emine Sinanović, a nakon toga su posjetitelji mogli da uživaju u interaktivnom programu koji su parlamentarci spremili.

Dječija verzija Lokalnog akcionog plana za djecu je nastala trudom i radom Dječijeg parlamenta, čiji su članovi “preveli” ovaj dokument na djeci razumljiv jezik. Dokument je koncipiran tako da sumira potrebe djece na jednom mjestu, te nudi rješenja za unapređenje položaja djece kroz niz aktivnosti i mjera. Ovaj dokument ima prvenstveno edukativnu svrhu, pa pored toga što djeci ukazuje na akcioni plan, tako ih i edukuje o njihovim pravima koja se provlače kroz cijeli tekst. Na kraju dokumenta je i križaljka koju djeca ispunjavaju kako bi se zabavila ali I potvrdila usvojeno znanje čitajući cijeli tekst. Djeca su iskoristila priliku da napomenu kakve rezultate bi donijela implementacija ovog dokumenta, a to je da bi broj siromašne, neobrazovane i bolesne djece bio smanjen. Dokazali bi još jednom da osnažena djeca mogu da učine promjene na bolje.

Dječiju verziju Lokalnog akcionog plana za djecu možete da preuzmete OVDJE.

Časopis Smišljam i video We are the kings je nastao u sklopu Multimedijalne škole koje je realizovalo Udruženje “Naša djeca” Zenica, a sve materijale su pripremila djeca uz podršku odraslih voditelja. Nastali materijali pokazuju koliko djeca mogu da budu kreativna, te da osnaženi mogu da budu odlični edukatori svojim vršnjacima. Također, dokazali su da učenje o pravima djece, kulturi i drugim oblastima može da bude zabavno i približeno djeci na adekvatan način.

Promociji su prisustvovali učenici i učenice iz osnovnih i srednjih škola iz Zenice, kao i donosioci odluka, predstavnici javnih ustanova i nevladinih organizacija. Za škole su pripremljeni primjerci dokumenata, dok su djeca dobila na poklon džepne sveske I bedževe sa simoličnim natpisom MOJ GLAS JE BITAN. Ove materijale su osmislila djeca, članovi Dječijeg parlamenta. U nastavku pročitajte kako je ova manifestacija izgledala iz perspektive djece koja su je posjetila.

„Ja sam učenica OŠ „Skender Kulenović“, meni je jako drago što sam danas prisustvovala ovom događaju, mnogo mi se dopada i jedva čekam da pročitam časopis „SMIŠLJAM“.  Drago mi je što ste uspjeli izdvojiti neke izjave djece, jer naš glas je najvažniji, mi smo djeca budućnosti.“ – Sara Baručija, VIII razred.

„Veoma sam ponosna što smo predstavili ono na čemu smo radili dugo, ali sa ljubavlju. Ovo je za nas, članove organizacije, veliki uspjeh i naravno da ćemo nastaviti sa našim radom. I samo još želim reći da sam se danas osjećala presretno, jer smo ispunili još jedan naš cilj kako bi sva djeca bila sretna zdrava i nasmijana.“ – Lejla Komarac, članica Dječijeg parlamenta.
 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist