Protestantska crkva u Zenici – mala zajednica širokog djelovanja


Početkom ovog mjeseca u svijetu i Bosni i Hercegovini evangelisti su obilježili 500 godina od reformacije kada je Martin Luter, redovnik u katoličkoj crkvi, zakucao 95 teza na vrata crkve u njemačkom Vitenbergu.

Ovaj jubilej obilježila je i Biblijska protestantska crkva u Zenici. Na Filozofskom fakultetu održano je predavanje o djelovanju Adeline Irby (Miss Irby) i njenom uticaju na edukaciju i život, posebno djevojaka na ovim prostorima. Isti dan u Muzeju grada Zenice održan je prijem na kome su prisustvovali brojni zvaničnici i predstavnici drugih vjerskih zajednica.

BPC Zenica

Biblijska protestantska crkva u Zenici svoj rad počinje 2004. godine kada nakon boravka u Sarajevu, Švedskoj i Srbiji pastor Dario Kapin sa suprugom dolazi u Zenici gdje započinje organizaciju crkve.

– Pored stalne boravišne dozvole iz Švedske sam 1995. godine doselio u Novi Sad te nakon pet godina supruga i ja dolazimo u Zenicu i 2004. započinjemo protestantsku zajednicu u Zenici. S obzirom na registraciju koju smo imali i devedesetih godina uspjevamo bez problema da preregistrujemo crkvu koja sada ima svoje sjedište u Zenici. Inače prva protestantska zajednica/crkva na ovim prostorima je registrovana 1863. godine u Sarajevu (Baptistička crkva), a velika zgrada Likovne akademije je u stvari izvorno bila evangelička crkva, govori nam Dario.

Pastor Dario Kapin

Višegodišnje aktivnosti

U 13 godina koliko djeluju na prostoru Zenice pripadnici BPC dokazali su se kao humanisti i odgovorni članovi društva. U početku djelovanja to je bila manja grupa vjernika koja je vremenom rasla. Periodi kada je na bogosluženjima bilo i po 40 vjernika su najmasovniji kada je u pitanju članstvo. Dana crkva broji 15 pripadnika.

– Pristup protestantskim crkvama sasvim je drugačiji od tradicionalnih vjerskih zajednica. U našoj zajednici ne postoji prirodni priraštaj. To znači da nema krštenja male djece i članom naše vjerske zajednice se može postati tek kada osoba postane punoljetna i svjesna svojih odluka. Također, mi spadamo u višenacionalne crkve tj. naše crkvene zajednice nisu isključivo vezane ni za jednu naciju kao što je to slučaj u tradicionalnim zajednicama, nastavlja Dario.

Upravo višenacionalni karakter ove zajednice smatra on akumulira određene teškoće jer BPC kao ni druge manje vjerske zajednice nemaju jednaka prava kao “konstitutivne” vjerske zajednice u našoj državi.

– Naša prava su time minimizirana i jednostavno smo na neki način gurnuti sa strane. Ipak, moram da iskažem veliku nekim zvaničnicima kao i većini medija koji su pokušali i pokušavaju da razbiju taj mrak. Također, jedna od poteškoća je i ta što Međureligijsko vijeće nije htjelo da prihvati da mi kao protestantska crkva budemo zvanično uključeni u zenički međureligisjki odbor i time su nas diskriminisali kao i sve ostale koji imaju prava da budu u tom Odboru, pojašnjava Dario.

Humanitarni rad

Administrativni problemi nisu uticali na aktivnosti crkve koja redovno realizuje svoje aktivnosti humanitarnog ali i zabavnog karaktera. Prije dvije godine počeli su i pčelarsku djelatnost kojom su omogućili da nekoliko njihovih članova koji su bez posla budu dio projekta. Nadaju se kako će se njihov med i ostali pčelinji proizvodi naći na domaćem i inostranom tržištu.

– Svake godine naša crkva je bila aktivna kroz podjelu Božićnih paketića djeci s područja Zenice. Uvijek nam je cilj bio obradovati najmlađe i to smo radili nesebično. Naši sugrađani nas prepoznaju po organiziranju koncerata savremene kršćanske muzike koje smo održali tri godine za redom u centru Zenice. Moram naglasiti da smo u posljednjim poplavama koje su zadesile našu zemlju pomogli preko 150 porodica uz pomoć naše braće i sestara iz Four square organizacije, zaključuje Dario.

Ova mala ali vrijedna zajednica slijedi ideju svoje religije a to je progres. Smatraju da je protestantizam uvijek težio ka napretku u svakom pogledu – u duhovnom, društvenom, u ekonomskom i u političkom. I kao takav, naravno da u danas može donjeti kvalitetne promjene u naše društvo.

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist