Zima – čarobno doba godine


Zima je čarobno doba godine, a sve zbog zimskih praznika. Mirisi kolača, okićene ulice i domovi, poklanjanje i druženja, to je ono što uljepšava svaki dan.
Upravo zbog toga nije ni čudo što veliki broj ljudi svoje najljepše uspomene iz djetinjstva veže upravo za praznično doba godine. Kroz porodičnu povezanost, tradiciju i događaje dijete razvija vlastiti identitet, emocionalnost, socijalizovanost i pripadanje, te zadovoljava potrebe za osjećanjima ljubavi, poštovanja, uvažavanja i prihvatanja.

Porodična tradicija

Kad roditelji djetetu pričaju o prazničnim događajima i ljudima iz vlastitog djetinjstva, svi ti događaji i osobe postaju dio unutrašnjeg, emocionalnog svijeta djeteta.
Važan dio porodične tradicije je svakako i ponavljanje aktivnosti, odnosno porodični rituali. Djeca najbolje uče putem ponavljanja: rituali pokreću aktivnosti, a djeca vole ponavljanje jer im pruža osjećaj sigurnosti. Naime, da bi se dijete osjećalo sigurnim, ono treba da osjeća da je njegov svakodnevni svijet predvidiv. Rituali i porodični običaji, kako svakodnevni, tako i oni posebno vezani za praznike, stvaraju veći osjećaj sigurnosti i ugodnosti u životu djeteta, što sve pozitivno utiče na njegov razvoj u samopouzdanu, prilagođenu i zrelu odraslu osobu.

Pokloni

Poklanjanje svakako predstavlja važan dio prazničnog doba. Osim što kroz proces poklanjanja djeca dobijaju priliku da ispune neke od svojih velikih želja, ono ih također može naučiti da razmisle o tome šta može obradovati druge ljude i o tome šta je važno ljudima do kojih im je stalo.
Naravno, ne moraju svi pokloni biti iz prodavnica, podstaknite svoje dijete da samo izradi unikatan poklon, ili učestvujte i vi u izradi poklona. Djetetu će svakako biti zanimljivije, ali imat će i osjećaj važnosti jer će svojim skromnim poklonom izazvati osmijeh na nečijem licu.

Neka vam praznici prođu u ugodnoj atmosferi i učinite ih nezaboravnim.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist