Adna Agičević: O šahu se malo zna i Zeničani su nezainteresovani za šah


Prema brojnim istraživanjima, u historiji ljudske vrste i njenih brojnih civilizacija koje su postojale u proteklih nekoliko milenijuma nije postojala društvena igra sa statusom kakav je uživao i kakav uživa njegovo veličanstvo šah: čak mu i samo ime kaže da je carska igra.

A o dozi ljubavi koju gaji prema šahu, razgovarali smo i sa mladom šahistkinjom Adnom Agičević. Ova djevojčica je, kako kaže, šah počela igrati 2015. godine, sa svojih 12 godina. Ovu igru naučila je igrati od svog dede, a njen otac pružio joj je podršku i podstakao da razvija tu ljubav.

„Šah se može naučiti treniranjem, uz puno volje i želje, a doza talenta je samo pomoć i olakšica prilikom postizanja uspjeha u ovoj igri.“

Poznate su činjenice da šah doprinosi razvoju sposobnosti, a Adna kaže kako je lično, igrajući ovu igru razvila sposobnosti lakšeg rješavanja problema, poboljšanja koncentracije , te naučiila da u nekim situacijama ne reaguje previše impulsivno.

 

„Igrajući ovu igru uči se šta znači biti dobar gubitnik, koliko je važno dostojanstveno podnijeti poraz, kako riješiti probleme i donijeti brzu odluku pod vremenskim pritiskom.“- istakla je Adna.

Adna pohađa školu šaha u šahovskom klubu „Napredak“ u Zenici, te je učestvovala na velikom broju kako kantonalnih,tako i državnih turnira, a zajedno sa svojim timom osvojila je titulu prvakinja Bosne i Hercegovine za 2017.godinu.

„O šahu se malo zna i mladi u Zenici su nezainteresovani  za šah, tako da je mali broj onih koji treniraju, vjerovatno zato što im niko nije približio ovu igru da bi im se svidjela i da bi počeli igrati.“- za radio „Active“ izjavila je šahistkinja Adna Agičević.

Pored toga što je šahistkinja,odlična učenica osmog razreda osnovne škole, Adna je i članica ‘Dječijeg parlamenta’ grada Zenice.

„Na parlamentu mi je super i jako zabavno. Tu su mladi puni pozitivne energije, zabavni i uvijek spremni da pomognu,a najdraža aktivnost otkako sam se učlanila jesu vršnjačke radionice, jer kroz igru mnogo i naučimo.“


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist