Putovanje u Disneyland uz radio “Active”


Mnoge generacje su odrasle, odrastaju, a nadamo se da će dalje odrastati, gledajući ekranizovane bajke Walta Disneya, i, koliko god bili veliki i stari uvijek ćemo, sa vremena na vrijeme oživjeti dijete u sebi.

Upravo ovi crtići naučili su nas da budemo dobri ljudi, da pomažemo drugima i da vjerujemo u snove, iako nam se neki od njih čine nemogućim, jer “Život je bajka”, kako kaže i sam Walt Disney. U tim bajkama pronalazili smo svoje uzore, željele smo biti princeze u dugim haljinama i hrabri prinčevi koji se bore protiv zlih sila. Oni su nam davali nadu da dobro uvijek pobjeđuje zlo, i da, koliko god bila teška fabula bajke, kraj će uvijek biti sretan.

Robin Hood učio nas je da brinemo za siromašne, Pinokio da ne lažemo, a Petar Pan da sačuvamo ono nešto dječije u sebi i ne žurimo se odrasti. Bambi nas je učio da budemo dio prirode, a sve Disneyeve princeze, da će princ na bijelom konju ipak doći.

Walt Disney, sa bratom Royem Disneyem, osnovao je produkciju “Walt Disney”, koja je danas poznata kao „The Walt Disney Company“.  Zbog toga što je odrastao u odsustvu svoje braće rodila se ljubav prema životinjama, a sklonost ka crtanju, pokazao je sa sedam godina, te je već tada prodavao svoje crteže.

Mickey Mouse je crtani lik koji je zaštitni znak kompanije, a izmišljen je davne 1928. godine. Disneyland je zabavni park, te postoji na pet mjesta: u Anahajmu, Orlandu, Tokiju, Parizu i Hong Kongu.

U rubrici “Aviokarta”, emisije STANBY, putem radioaktivnih talasa imali ste priliku sa nama putovati u Disneyland, a neki od Vas sa nama su podijelili koji junak iz ovih crtića je obilježio Vaše djetinjstvo i zašto.

“Lik koji je obilježio moje djetinjstvo bila je princeza Jasmina, Aladinova djevojka, zbog toga što mi se uvijek sviđala ta istočnjačka ljepota i kultura. A isto tako, bila je hrabra i nije se bojala tigra.”

“Moj omiljeni Disneyev lik je princeza Belle, poznatija po priči “Ljepotica i zvjer”. Kao mala djevojčica željela sam biti poput nje, i ona je na neki način obilježila moje djetinjstvo. Još i tada sam bila fascinirana pričom u kojoj je Belle bila glavni akter, cjeloukupnom idejom i sadržajem te bajke, a uz sve to, bila je borbena i strastvena. A imala je i smeđu kosu kao ja, tako da sam se u njoj najlakše mogla zamisliti i sanjati da bi možda u budućnosti mogla biti kao ona.”

“Ja smatram da je svaki Disneyev crtić podjednako važan i da iz svakog možemo izvući neku pouku, međutim najveći utisak na mene je ostavio Petar Pan vodeći se idejom da trebamo pomagati drugima, što je ustvari nešto što nas i održava u životu.”

“Lik koji je obilježio moje djetijstvo bila je Snježana iz bajke “Snježana i sedam patuljaka”. Ona je uvijek brinula o patuljcima, te je vjerovala da će tom teškom životu doći kraj. Vjerujem da je tako i u realnom životu, i da svi koji vjeruju u bolje nakon teškog životnog perioda, to i dočekaju.”

“Mrtav si ukoliko su ti cilj samo djeca. Odrasli su isto tako djeca – samo odrasla.” – Walt Disney


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist