Da li muzika utječe na mlade?


Mladi oduvijek vole slušati raznovrsnu muziku. Ali koliki zapravo utjecaj muzika ima na mlade?

Muzika je postala sastavni dio svakog čovjeka i njegove svakodnevnice. Može se koristiti u razne svrhe, muzika može biti način emocionalnog izražavanja, ali može i mijenjati raspoloženje, izazvati opuštanje, stimulirati i  biti izvor ugode. Muzika nije samo rezultat određenih emocija, nego ona i utječe na čovjeka i u njemu proizvodi nove emocije, od onih najradosnijih do najtužnijih.

Različite vrste muzike različito utječu na čovjeka.

Naučno je dokazano da smirujuća muzika izaziva pozitivne fiziološke reakcije. A što se tiče motoričkih radnji, smanjuje napetost mišića. Vibracije zvuka djeluju na sve procese u mozgu i time izravno utječu na spoznajne, emocionalne i tjelesne funkcije. Zvuk djeluje na stanice i organske sisteme, harmonizira lijevu i desnu stranu mozga, uravnotežuje krvni pritisak, cirkulaciju, disanje i druge procese u tijelu. Prema tome muzika se može u velikoj mjeri koristiti i u terapeutske svrhe.

Muzika uz bilo kakav rad je dobra jer pospješuje koordinaciju pokreta, rastjerivanje dosade, razvijanje timskog duha i brže obavljanje poslova.

Što se tiče utjecaja muzike na čovjekov razvoj i socijalni život, ona ima uglavnom pozitivan utjecaj na osobni i društveni razvoj mladih, na socijalizaciju, samopouzdanje, društvenu prilagodbu i pozitivnije stavove prema životu. Muzika ima i velik utjecaj na čovjekov intelektualni život, dokazano je da slušanje muzike, a i  sviranje nekog instrumenta pozitivno utječe na razvoj moždanih funkcija.

Pošto različite vrste muzike različito utječu na čovjeka i njegovo raspoloženje, poželjno je da čovjek sluša što raznovrsniju muziku.

Naprimjer klasična muzika ima pozitivan utjecaj na depresiju i anksioznost, te povećava koncentraciju u čovjeku, budi kreativnost i  pozitivno utječe na imunološki sistem. Techno ili heavy metal u nekim slučajevima mogu pomoći u rješavanju negativne energije i frustracija, ali takva muzika i  povisuje otkucaje srca i krvni pritisak.

Što se tiče jazz muzike, ona zahtjeva veći intelektualni napor i koncentraciju kako bi ga se moglo razumjeti.

U nastavku možete da pročitate šta to naši sugrađani i sugrađanke misle o utjecaju muzike na mlade:

“Muzika na nekog može utjecati onoliko koliko taj neko dozvoli. Ja naprimjer slušam hip-hop najviše gotivim to, takođe reggae, ali naravno da neću pušit travu, nego se pronalazim  u dobrim stranama tih muzičkih žanrova.“

“Muzika može promijeniti naše raspoloženje. Ako ne pazimo, ona može negativno utjecati na nas, ali to možda prekasno shvatimo. Ali naravno da može i  pozitivno utjecati na naše raspoloženje.”

“Muzika ima veliki utjecaj na osobu, pogotovo kada se osoba formira, tokom puberteta i poslije, bar po meni. Smatram da neko ne može, primjerice slušati EKV i  biti nacionalista ili rasista.”

“Po meni je muzika odraz karaktera.”

“Muzika ima velik utjecaj na mlade. Svaka vrsta muzike nosi i specifična ponašanja, naprimjer u narodnjačkim klubovima se vade pištolji, na partyjima ima droge, a rhytam and blues okupljališta su puna šminke i glamoura.”

Muzika može imati važnu ulogu u ljudskom razvoju od najranije dobi.. Sve veća dostupnost muzike ohrabruje ljude da je koriste da bi njome upravljali vlastitim raspoloženjem, smanjili stres, ublažili dosadu i stvorili odgovarajuću atmosferu za određene društvene situacije. Ukratko, ljudi koriste muziku da bi poboljšali kvalitetu svojeg života.

Elma Mujić


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist