Da li ste vi humani preko društvenih mreža?


Sve je više humanitarnih akcija preko društvenih mreža, tačnije preko Facebook-a, mada se ne mijenja ni činjenica da ih je mnogo i po ulicama, gdje se ubacuje novac u kutiju i na taj način pomaže nekoj oboljeloj osobi. Ako se opredijelite pomoći oboljeloj osobi preko društveih mreža, samim tim što podijelite objavu, učinili se dobro djelo. Naravno, kao i sam čin toga jeste poziv ili poruka na određeni broj kao i sama uplata na broj žiro računa.  Ali potrebno je znati da samim lajkom na post za humanitarnu akciju nismo pomogli.

Sve ima svoje dobre i loše strane, odnosno pozitivne i negativne, pa tako i ove humanitarne akcije. Da li ste se ikada zapitali kako to sve ide? U čije ruke ide vaš novac koji ste iz jednog razloga donirali oboljeloj osobi? Šta se krije iza pozadine? Činjenica je da većina uličnih akcija ide na procenat organizarotu od onoga što se skupi.

Pored ovog postoje i tzv. lažne akcije, gdje se ljudi odazovu, ali na pogrešnu humanitarnu akciju. Još jedna negativna strana humanitarnih akcija jeste i to, što su previsoke cijene liječenja i nisu pristupačne svima, još ako se liječenje realizuje u drugoj zemlji cifre su previsoke, te humanitarna akcija ne garantuje da će se prikupljenim novcem platiti liječenje.

Bez sumnje možemo reći da je zdravlje najveće bogatstvo!

Pored negativnih strana, tu su i pozitivne strane, a to je da od kuće možemo pozivom na određeni broj donirati određenu sumu novca. Naravno, to su simbolične cifre, a ako se opredjelimo na veću cifru, direktno je možemo donirati oboljeloj osobi ili uplatiti na broj žiro računa. Postoje i one gdje ako kupimo neki artikl, plačenim novcem podržavamo nekog oboljelog.

Pozitivna strana humanitarnih akcija jeste i brzo prikupljanje novca uz pomoć interneta i društvenih mreža, gdje se informacije najlakše šire. Također, poznate ličnosti često apeluju na donaciju, ali i Youtuber-i na svojim live-videima apeluju građane da sudjeluju na humanitarnim akcijama i prave razne igrice gdje se i na taj način može donirati novac.

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist