Nekada karakteristično, danas nepoznato


Zeničke rampe bile su tema jednog izdanja emisije Laganica. Postoji mnogo zaboravljenih mjesta u Zenici, mnogo zaboravljenih stvari i baš zbog toga imamo potrebu pričati o tome. Kako je to Zenica nekada izgledala? Šta je to bilo karakteristično nekada, a danas se skoro ne zna ni da je postojalo?

Svakako jedna od karakteristika Zenice tada bile su rampe.

Rampa na kapiji tri Željezare Zenica kao i na kapiji jedan svakako su ostavile traga u sjećanjima mnogih Zeničana radnika Željezare. Rampa na kapiji jedan je sa dva kolosjeka  koji su iz pravca Rudnika vodili na željezničko čvorište smješteno ispod nadvožnjaka kapije dva, sa kojega se dalje usmjeravao saobraćaj prema Željezarinim pogonima.
Gradske rampe ipak su bile nešto posebno u Zenici, i razdvajale su ali i spajale su kako se tada mislilo, grad i periferiju grada, ljude iz grada i ljude sa periferije grada. Ali sve je opet činilo jednu cjelinu, onu urbanu zeničku.
Sljedeća rampa je rampa kod Doma kulture, kod Rudnika, ona na putu za Tetovo, ona na čijem kolosjeku je bilo mnoštvo ljudi i koja je bila podignuta a saobraćaj zaustavljen za Dan Mladosti.
Naredna rampa je bila rampa kod Lovačkog doma, rampa koja je presijecala Štrosmajerovu ulicu koja je svojim krajem vodila na tri strane, moglo bi se reći i na četiri strane. Prema Bilivodama, prema Popovoj bašti, i prema Vražalama i Gornjoj Zenici.

Ima jedna rampa na samom ulazu u krug KPD. Tu rampa presijeca cestu koja vodi samo u jednom smjeru, u smjeru zidina KPD.
Još jedna rampa je na sporednom ulazu u KPD, na vrhu ulice Slavka Rodića i početka naselja Mahala, a kolosijek nastavlja prema Bojinom viru, pored Krča prelazi ulicu i svojim uskotračnim kolosijekom spaja Rudnik Raspotočje sa kojeg prevozi ,,mrki” zenički ugalj na lager smješten u krugu Stare jame a odatle po gradskim lagerima za potrebe stanovništva Zenice.

Mnoga mjesta i stvari karakteristične za naš grad poznate su samo starijim generacijama, danas je to otišlo u zaborav. Kako ne bi otišlo u potpuni zaborav, ekipa radija Active nastojat će i u narednom periodu podsjećati na zaboravljene dijelove grada.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist