Škola fotografije Zenica


Dijana Muminović je bosansko-američka dokumentarna fotografkinja koja je u proteklih osam godina ispričala priče o imigraciji, ljudskim pravima i građanima Bosne i Hercegovine. Nedavno je dokumentovala imigrante iz Sirije koji su prolazili kroz Hrvatsku, a kao rezultat njenog rada, imala je prezentacije na raznim univerzitetima, uključujući Allegheny College, Ohio University, University of South Florida.

Za radio Active, Dijana nam je pričala o svojoj školi fotografije, a više o tome pročitajte u nastavku teksta.

„Imam ideju i želju već mnogo godina da pokrenem nešto u svojoj zemlji što se tiče fotografije, a 2014. godine kada sam magistrirala na Ohio univerzitetu rodila se još veća želja jer je moj magistarski rad bio posvećen fotografiji za unapređenje mentalnog zdravlja. Tako da sam željela pokrenuti online kurs, međutim pri dolasku u Zenicu krenula sam drugačijim putem i otvorila čas koji je dostupan svim građanima koji imaju i želju i volju da nauče nešto o fotografiji. Sastajemo se svake srijede u 18h i trenutno radimo na jednom projektu kojeg trebamo realizovati do kraja marta, a ono što me najviše raduje jeste da svake sedmice dođe po jedno ili dvoje novih učesnika, tako da sada brojimo preko 25 učenika. Možda meni najbitniji i definitivno detalj koji me inspiriše jeste da je moja grupa toliko raznolika što se tiče uzrasta, najmlađa učenica ima 11 godina, a najstarija 72 godine“- rekla je Dijana.

Škola fotografije se raduje svakoj zainteresovanoj osobi koja želi da nauči osnove fotografije, da se bavi privatno ili poslovno fotografijom, te koristi fotografiju za promociju naše zemlje.

„Imam u cilju da otvorim kurs za djecu na proljeće, također i čas fotografije za unapređenje mentalnog zdravlja, a trenutni čas da opstane i da se nastavi.“- dodala je Dijana, radujući se svojim budućim projektima.

Svi su dobrodošli!


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist