Zenička i sarajevska Druga gimnazija nemaju samo zajedničko ime


U utorak, 13.3.2018. godine, članovi Dramske sekcije Druge gimnazije u Zenici posjetili su Sarajevo i prisustvovali predstavi pod nazivom „Iza zatvorenih vrata“. Odazivom na poziv sarajevske gimnazije, uživali su u predstavi svojih kolega. Predstava je održana u prepunom Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu.

Komad „Iza zatvorenih vrata“ je stvoren za podizanje svijesti o mentalnom zdravlju, bez obzira na starosnu dob. Kroz priču su se provlačila mnoga psihička stanja i poremećaji s kojim se mnogi ljudi u našoj zajednici suočavaju, ali o tome ne mogu otvoreno govoriti. Ova predstava je savršeno iskorištena s obzirom da su najveći dio publike činili srednjoškolci i mladi ljudi.

„Tema je mentalno zdravlje mladih, koje je ugroženo poremećajima anoreksije, bulimije i anksioznosti. Akcenat je stavljen na porodici i odnosu porodice prema članovima, koji imaju ovaj poremećaj, a specifičan cilj je pokazati da postoji rješenje i za ovakve probleme.“ – izjavili su učesnici.

Prikazivanje simptoma posttraumatskog stresnog poremećaja je podsjetio na sva ratna dešavanja koja prate čak i mlade generacije. Naime, posttraumatski stresni poremećaj je poremećaj u kojem se ponovo proživljava stravična trauma što uzrokuje jaki strah, bespomoćnost, užas i izbjegavanje podražaja povezanih s traumom. Posjetioci su imali priliku vidjeti i stanje depresija i anksioznosti, koji jednako pogađaju i starije i mlađe generacije. Opsesivno-kompulzivni poremećaj, kao i poremećaj prejedanja je također, donekle, tabu tema u našem društvu.

Nakon svih navedenih situacija, na scenu dolazi „sretna“ porodica koja je izgubila sina. Potresna priča razotkrivanja istine, roditelji koji nisu imali uvida u živote svoje djece i djeca koja su ostala željna roditeljske ljubavi. Može se reći da su ovom isprepletenom pričom, pod vodstvom i u režiji profesorice Amele Vranac, svim prisutnim priredili bujicu emocija sa svakom scenom.

Kako kažu članovi Dramske sekcije Druge gimnazije u Zenici, željno očekuju priliku da ovaj put oni pozovu svoje kolege iz Sarajeva da posjete Zenicu i njihovu predstavu koju planiraju ostvariti. Zahvaljuju se i čestitaju Sarajlijama na odličnoj predstavi i nadaju da će ponovo imati priliku posjetiti ovakve događaje.

Nakon predstave, upriličena je panel diskusija na ovu temu, kao što će se u Gradskom muzeju Zenica održati u subotu, 17.3.2018. godine, sa početkom u 12 sati. Razgovor o ovim temama je jako važan, mentalno zdravlje je jako važan faktor u životu, naročito kod mladih. Ovakve panel diskusije su upravo preventivnog karaktera i fokus diskusije se stavlja na uzroke i moguća riješenja, a za cilj ima podizanje svijesti o mentalnom zdravlju mladih i poticanje dijaloga u široj javnosti o ovom problemu.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist