„Šarene čarape“ iz ugla “emocionalnog posmatrača”


Zenica, kao oka zjenica, je 21.3.2018. godine, na Svjetski dan osoba sa Down sindromom, bila centar svijeta gdje se održalo obaranje rekorda u broju osoba u šarenim čarapama. U Gradskoj areni „Husejin Smajlović“ u Zenici okupili su se mali i veliki, učenici i penzioneri, zdravi i bolesni sa jednim ciljem – da podrže osobe sa Down sindromom. Arena nije bila puna, ali nije ni morala biti da bi se osjetila energija ljubavi.

Emitovanje svakog otkucaja srca u Areni se osjetilo gledajući predstavu „Petar Pan“. 1589 srca od ljubavi i uzbuđenosti kuca kao jedno, a ruke same lete da što glasnije daju ohrabrujući aplauz i podrže družinu na sceni. Sigurno je bilo i onih sa suzom u oku, ali to je sigurno bilo od radosti što su tu i od ponosa što su djeca i osobe sa Down sindromom obilježile svoj dan na najbolji mogući način.

Naime, aktivistička nevladina organizacija „Kreativci“ je organizator ovog dešavanja, a njihov cilj jeste da uključe mlade ljude, da ih zajedno educiramo, motiviramo i pomognemo da postanu društveno svjesni i angažirani, da kroz svoje kreativne ideje izraze nedostatke u društvu, te umjetničkim radom i stvaranjem podstaknu zajednicu da se uočeni društveni nedostaci korigiraju.

Zašto baš 21. mart?
Upravo zato što je na 21. paru hromosoma tri hromosoma, koja čine DNK osobe s ovim sindromom. Drugačiji ne znači biti lošiji, niti bolji. Drugačiji znači biti svoj. Prihvatanje različitosti nas čini čovjekom. Prihvatimo one različite od nas i budimo jedinstveni zajedno.

Nakon odbrojavanja, nogica svih veličina i boja čarapa u zraku, nakon proglašavanja rezultata, nakon slavlja zbog oborenog rekorda i trčanja djece za balonima, još uvijek sam čula riječi Edne. Četrnaestogodišnja Edna je izašla na scenu sa svojim drugarima i zahvalila se svima što su tu, na način na koji samo ona to može.

I dodala je sa uzvikom : „JA SAM SRETNO DIJETE!“.

 

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist