UFOL Vas čeka !


U okviru 23. Međunarodne kulturne manifestacije Zeničko proljeće, po drugi put u našem gradu se održava UFOL. UFOL, odnosno Uzavreli Filmski Objektiv, je međunarodni program angažovanog filma koji će se održati od 05. do 09. aprila.

UFOL je nastao s idejom da se gledaocima približe i prikažu društvene pojave i problemi koji se nalaze svuda oko nas, a kojima se ne pridaje velika pažnja, te nisu dio uobičajnog kino repertoara. Pored toga UFOL ima za cilj promociju noviteta, odličnih ideja mladih ljudi, prikazivanje realnosti i odavanje počasti svim onim ljudima koji su doprinijeli poboljšanju svoje zajednice.

Razgovarali smo sa Denisom Samardžić, kreativnim direktorom Multiplex Ekrana, koji je za nas govorio upravo o ovoj temi, te nam pobliže prikazao UFOL:

Kako je došlo do ideje osnivanja međunarodnog programa UFOL?

Do ideje je došlo tokom naših brojnih posjeta našim poslovnim prijateljima i partnerima, te učešćem na drugim festivalima koji promovišu ovakvu vrstu kinematografije kao što su : Festival autorskog filma i Slobodna zona u Beogradu, Zagreb Dox  i mnogi drugi.  Najveći dio iskustava u početnoj fazi smo dobili od prijatelja sa festivala „Slobodna zona“ iz Beograda koji je kroz ovakav koncept postao jedan od najvećih festivala u regionu ovog tipa, a i šire.

Zašto je ovaj program važan?

UFOL vrši  popularizaciju angažovane kinematografije, koja nije dio uobičajenog kino repertoara, otvara prostor za promociju, promišljanje i razumjevanje aktuelnih društvenih pojava i problema u svijetu, zemlji i regionu.

UFOL  ima za cilj decentralizaciju filmske kulture u Bosni i Hercegovini iz administrativnih centara prema drugim gradovima u kojima se filmski ali i drugi  festivalski život odvija periodično ili nikako. Iz ovog razloga ćemo se potruditi da najbolji filmovi sa našeg festivala po ocjeni publike budu prikazani revijalni i u drugim gradovima i mjestima širom BiH koji nemaju potrebnu infrastrukturu za kino prikazivanje ili ne posjeduju potrebno znanje i iskustvo za organizaciju ovakvih programa.

Koje je po redu održavanje ovog programa?

Ovo je druga godina održavanja ovog programa koji je našao svoje mjesto i obogatio MKM Zeničko proljeće ne samo sadržajima već i kvalitetom istih.

Šta zapravo nudi ovaj program? Koja je tematika filmova koji će se prikazati? 

Donosimo „crème de la crème“  selekciju 13 igranih i dokumentarnih društveno angažovanih filmskih naslova nominiranih ili nagrađenih tokom proteklih godina na prestižnim filmskim festivalim  kao što su: Cannes Film Festival, Berlinae, Cleveland International Film Festival, Munich Film Festival, Beograd Fest, Festival Slobodna Zona Beograd, ZagrebDox i mnogim drugim.

Kroz 17 projekcija ove godine  obradit ćemo teme koje su aktuelne i o kojima se ne priča dovoljno: cijena slave i ovisnosti, nepravde u vremenu tranzicije, rock and roll u diktaturi, vršnjačko nasilje, priče o drugačijima, odnos prema LGBT osobama na psihijatrijskim klinikama,  odrastanje u zajednici roma, šta je zajedničko svim raseljenim I izbjeglim osobama, nasilje u porodici, te mnoge druge teme.

Zašto su važni angažirani filmovi za naše društvo, pogotovo za omladinu?

Sem bombastičnih naslova u medijima i govora mržnje na društvenim mrežama, mladi ljudi nemaju prostor i mjesto za promišljanje i razumjevanje različitih društvenih pojava zasnovanih na iskustvima drugih ili vlastitim iskustvima popularnih ličnosti.  Ponekad najveći strahovi vode u oslobođenje a naš grad je na ovaj način ponudio prostor i mjesto ( veliki ekran I film kao medij) na kome ne možete uzeti daljinski I prebaciti kanal već odgledati priče drugih i drugačijih koji su se suočili sa vlastitim strahovima od početka do kraja.

Dragi naši aktivci, pred vama je još jedna odlična manifestacija u okviru Zeničkog proljeća, koju ne smijete propustiti. Kroz brojne filmove koje vam UFOL pruža naučiti ćete dosta novih stvari, zabaviti se,  otkriti stvari kojih prije niste bili svjesni i pronaći snagu u sebi za promjenama i poboljšanjima.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist