Mjesečni budžet Grada Zenice za smještaj pasa lutalica

Written by on 01/04/2018

Problem pasa lutalica prisutan je godinama unazad u gradu Zenici. O ovome problemu mnogo se pričalo, a priča se i danas, zbog različitih interesa u rješavanju istog.

Mnogo građana Zenice je doživjelo napad bezvlasničkog psa, ili više njih, te je njima u cilju da se takvi psi sklone sa ulice kako ne bi bili prijetnja i potencijalna opasnost. Problem se pokušao riješiti, prije nekoliko godina, sterilizacijom lutalica, ali se to nije pokazalo efikasnim.

U januaru 2017. godine, počeke su aktivnosti skloništa i higijenskog servisa preduzeća ALBA d.o.o. Zenica. Za ovaj azil za pse prvobitno se trebalo na mjesečnom nivou izdvajati 5.000 KM, a danas je potrebno četiri puta više (20.000 KM).

O zeničkom skloništu za pse razgovarali smo sa Džaferom Dautbegovićem, zaposlenim u ALBA d.o.o. Zenica na poslovima menadžera za kvalitet, a jedan od zadataka mu je i vođenje projekta skloništa i higijenskog servisa za potrebe grada Zenice.

“Uspjelo nam je da dobijemo potvrdu od strane Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, da sklonište koje mi trenutno vodimo ispunjava uslove da može da udomljava pse u zemljama EU, što podrazumijeva da je sklonište vođeno na takav način, da ispunjava normalne uvjete za boravak životinja u njemu, da ispunjava potpunu veterinarsku skrb i da su životinje zbrinute, kako za njihove osnovne potrebe, što se tiće hrane i pića, tako i veterinarske zaštite. Za finansiranje takve jedne organizacije kao skloništa bezvlasničkih pasa, potrebna su sredstva koja nisu tako mala. Grad Zenica je nadležan za regulisanje takvih stvari i on trenutno u svom budžetu izdvaja pozamašna sredstva za tu namjenu, koja se kreću otprilike u iznosu od 20.000 KM mjesečno.” rekao je za naš radio Dautbegović.

Na inicijativu gradonačelnika Zenice, uvedena je besplatna telefonska linija, kao alat putem kojeg građani pod opcijom 3 imaju mogućnost da prijave lokacije pasa lutalica. Besplatni telefon je građanima dostupan 24 sata a broj je 080 02 03 43.


RadiYo Active

Current track

Title

Artist