SARAJEVO INTERGALACTIC SESSIONS WARMING UP WITH ZUPANY


DJ ZUPANY : Tek sad dugujem Sarajevu za ovu novu privilegiju

Ostalo je još jako malo do programskog serijala koji obećava, a u pitanju je Sarajevo Intergalactic Sessions. Naime, Sarajevo će 7. aprila biti domaćin planetarno poznatog DJ Krusha, a pored njega, te noći će nastupati i pažljivo odabrani umjetnici regionalne scene. U nastavku vam donosimo intervju sa jednim od DJ- eva koji će nastupiti u amfiteatru Doma mladih, a u pitanju je DJ Zupany. Ekipa Radiya Active saznala je nešto više o njegovim počecima, elektronskoj sceni u regiji, ali i očekivanjima vezanim za predstojeći nastup na Sarajevo Intergalactic Sessions.

U svijet elektronske muzike, kako kako kaže Nemanja, ušao je davne 1996., prvenstveno kroz autorski rad njegovog prvog Hip-Hop sastava, stare novosadske škole pod nazivom Stopmalistiks, pa sve do formiranja legendarnog Hain Teny-a, 2001. godine. Kao DJ, kako elektronske tako i organske scene, paralelno uklapajući u autentični freestyle format, ušao je 2005. godine.

„Iza pseudonima Zupany stojim kao producent, beatmaker, scratchmaster, DJ, MC, tekstopisac i aranžer. Još iz vremena nastanka mog matičnog fusion Hip-Hop benda “Hain Teny”, predstavljam se kao Veliki Župan, a kasnije internacionalno prilagođen nadimak Zupany a.k.a. > Z to the Y <, koji koristim kada nastupam sa HT collective-om, takođe ispred najnovijeg projekta Beatchukaz, pa tako i  kada nastupam solo kao DJ.“

Na pitanje o elektronskoj sceni u regiji, te o tome da li umjetnici dobijaju podršku koju zaslužuju, DJ Zupany odgovara slijedeće:

“Generalno kod nas, u poslednjoj deceniji mnogi autori, producenti i izvođači na elektronskoj sceni, koji zaslužuju maksimalnu podršku, a koju ovde ne dobijaju i dalje se izuzetno trude unapređujući svoje stvaralaštvo, pa se tako vremenom počnu internacionalno dokazivati i dobijati verifikaciju kvaliteta spolja, što je u nekim slučajevima presudno za dobijanje adekvatne podrške kod kuće. Zato je to jedan složen i posvećen zadatak koji ipak moraju da prate i rade profesionalci – entuzijasti, kojima prevashodni cilj mora biti plasiranje istinskih muzičkih vrijednosti, a ne da misle da su riješili stvari organizovanjem raznoraznih festivala koji su kao naši, a ustvari su prepušteni stranim booking agencijama koji mešetare sa svojim izvođačima, čiji zvuk ovdje sve češće nije prepoznat, prihvaćen, pa ni interesantan. Mnogi ti festivali se uglavnom dešavaju tokom ljeta, na otvorenom, što je negdje ok, ali predstavlja uzročno – posljedični problem kontinuiteta i obaveze organizovanja dešavanja tokom ostatka godine. Oni bi upravo trebali biti prvi koji domaćim izvođačima, ne samo elektronske scene, pružaju bezuslovnu podršku i zasluženu pažnju.”

Prije svega ovim pozivom se bavim iz ljubavi, gdje uvijek one pozitivne strane moraju da izdominiraju, dok se one negativne brzo zaboravljaju. Nema većeg plusa za muzičara od uspješne realizacije turneje, ostvarivanja novih kontakata, druženja sa starim kolegama, razmjenom iskustva i putovanja. Jedino što su ploče i gramofoni ponekad teški. – dodao je DJ Zupany

RadiYoaktivna ekipa saznala je da ga najviše inspirišu žanrovski zvukovi; Jazz, Funk i Soul, kao prvi iskonski uticaji koje najviše crpi i koji mu služe kao inspiracija za stvaranje novih varijacija. Sve u svemu, trudi se da stvori jedinstveni ambijent, uvek ostavljajući prostora za novu suradnju i kolektivnu stvaralačku doinspiraciju.

Ističe kako voli kada neke mlađe snage ostave snažan utisak i  povuku ga u svoj novi groove, što bi volio da se dešava češće, kako ne bi morao da poseže za neprevaziđenim veličinama, kao što su Krush, Shadow, Numark, Cut Chemist, Madlib, Marc Hype, Tony Allen, Q Bert, Red Snepper, Doctor L, Meat Beat Manifesto, Nightmares on Wax, Charlie Parker, Freddie Hubbard, The Crusaders, Art Blakey i mnogim drugim uzorima.

Suradnje sa kolegama se, kako kaže DJ Zupany, zasnivaju na nekoliko nivoa u cilju pronalaska zajedničkog groova, kako autorskim učešćem i gostovanjima na aktuelnim trakama, tako i rad na remiks izdanjima, zajedničkim živim nastupima, te DJ setovima. Što se internacionalnih suradnja tiče, istakao je svjetski poznatu Hip Hop organizaciju i njihovu trenutnu izdavačku kuću “IBMCs” (UK) u koprodukciji sa “Mr. Grim Production” (Australia), preko kojih je sa svojim najbližim kolegama iz kolektiva ostvario nevjerovatne suradnje na nekoliko izdanja. Na regionalnom nivou izdvojio je velikane sarajevske scene kao što su Audion Infunktion, ZliJay, ASkizo, Dubioza Kolektiv i mnogi drugi.

Našu ekipu, zanimalo je i koje su to glavne promjene koje je uočio na underground sceni, na što DJ Zupany odgovara:

“Kao apsolutni predstavnik underground scene, tako već dve decenije, tu sam zaslužujući najprije svojoj upornosti u radu, kao i konstantnom pronalaženju inspiracija. Pre svega moram da naglasim da je biti u undergroundu jedna velika i odgovorna misija. Svakako da zapažam određene promjene na našoj sceni, ali ono što se trenutno dešava u Sarajevu pod imenom “Sarajevo Intergalactic Session”, privlači pažnju svih fanova i učesnika sa iste te scene i to u mnogo širem krugu od nama sagledivog regiona. To upravo sada mijenja stvar, iz mog ugla nepokolebljivog optimiste! Kada bi se na neke obratila pažnja i u potpunosti sve ispoštovalo, underground scena bi dobila sve preko potrebno elemente da funkcioniše nezavisno kao što je to slučaj u Poljskoj, Kanadi, Australiji, Republici Češkoj, Nemačkoj. Kod nas sve to postoji, ali mislim da samo tržište nije dovoljno ispitano, edukovano. Samo tako možemo očuvati autentičnost koja krasi autore sa ovih prostora i nastaviti potreban niz, bez stagnacije.”

DJ Zupany ističe kako je Sarajevo jedan od rijetkih gradova u kojima je  ostvario neraskidive prijateljske veze, doživio velike promocije, bio učesnik i gost na najautentičnijim nastupima u karijeri i to traje posljednjih desetak godina.

 “Tek sad mnogo dugujem Sarajevu za ovu novu privilegiju. Tu je uvijek sarajevska publika koja prapoznaje moj groove i zato sam ponovu tu. Očekivanja su zaista velika, zajedno sa svima vama vjerujem da su ona i ostvariva, zbog toga što će ovo biti ponovo jedan velilki muzički talas, koji za sobom podiže “Sarajevo Intergalactic Sessions”, na kome se treba odvesti u pravom pravcu, kako bi se u Sarajevu ostvario kontinuitet dovođenja izvođača baš ovakvog svjetskog kalibra kao što su Krush, LTJ Bukem i Leftfield, naravno sa adekvatnim predstavnicima iz lokala i regiona.

Otkrio je kako mu je trenutno najveći izazov osmišljavanje set-a za nastup velikana i uzora DJ Krusha sa kojim će, napominjemo, nastupati 7. aprila u amfiteatru Doma mladih.

DJ Zupany zna da je napravio dobar provod kada na kraju nastupa vidi publiku razdraganu i znojavu od plesa, tražeći još. Budite i vi dio dobrog provoda svjetskog kalibra – budite dio serijala Sarajevo Intergalatic Sessions, a sve informacije o događaju pronađite ovdje.

 

 

 

 

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist